Hlavní obsah

Mezinárodní den průvodců v Poličce aneb Po stopách dvou Bohuslavů

Novinky, Alena Zavoralová
Aktualizováno

V rámci oslav Mezinárodního dne průvodců cestovního ruchu poličské muzeum uspořádá speciální prohlídkový okruh po stopách slavného Bohuslava Martinů a národně uznávaného architekta Bohuslava Šmída. Tím spíše, že oba velikáni byli velice dobrými přáteli.

Foto: BM

Rodina Martinů a Šmídova na Králickém Sněžníku

Článek

Mezinárodní den průvodců se koná každý rok v několika zemích a připomíná výročí vzniku světové federace turistických průvodců. V letošním roce se muzeum také zapojilo a nejen průvodci tak mají možnost se seznámit s nejslavnějším poličským rodákem Bohuslavem Martinů a národně uznávaným architektem Bohuslavem Šmídem.

„Pro tuto příležitost byl vytvořen speciální prohlídkový okruh, který poukazuje na netradiční poličské panoráma vystihující oba přátele. Silueta historického jádra města s hradbami a barokní radnicí je spolu s mariánským obeliskem i Rodnou světničkou Bohuslava Martinů zařazena na prestižní soupis národních kulturních památek. Naproti stojí její moderní protějšek, rondokubistické činžovní domy, puristické školy, evangelický kostel, městské divadlo a Šmídova vila,“ uvedl kurátor akce, historik muzea David Junek.

„V rámci prohlídky bude k vidění model Šmídovy vily, následovat bude vycházka po stopách obou Bohuslavů se zastaveními u jednotlivých architektonických památek a zajímavostí. Akce bude pro průvodce i veřejnost zcela zdarma,“ dodal.

Akce se koná v sobotu 22. února od 14.00 hodin. Prohlídka bude zahájena v atriu muzea, kde bude představen i model Šmídovy vily a poté bude následovat samotná vycházka, jenž bude zakončena prohlídkou prvního patra již zmíněné vily.

Další informace na www.cbmpolicka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám