Hlavní obsah

Mezinárodní den muzeí přinese i ve Zlíně zajímavý program

Novinky, Dana Lipovská

Mezinárodního dne muzeí, který proběhne v sobotu 18. května, se prostřednictvím Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění zúčastní i 14|15 Baťův institut. Program připravil také hrad Malenovice a Muzeum luhačovického Zálesí. Návštěvníky potěší symbolické vstupné dvacet korun.

Foto: archiv 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

Ve 14. budově 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně čeká návštěvníky bohatý program.

Článek

Letos se Mezinárodní den muzeí ve zlínském muzeu uskuteční také ve spolupráci s Policií České republiky. Nahrává tomu skutečnost, že poblíž 14. budovy, ve které sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy i Krajská galerie výtvarného umění, se nachází také sídlo zlínské státní policie.

Den muzeí začne v 10 hodin dopoledne a potrvá až do 18. hodiny. V muzeu jihovýchodní Moravy budou moci návštěvníci kromě prohlídek stálých expozic ve 14|15 Baťově institutu mimo jiné využít i několika policejních stanovišť v prvním nadzemním podlaží budovy.

"Čeká je například ukázka činnosti a pomůcek kriminalistického technika, vytvoření tzv. identikitu neboli portrétu osoby, laserová střelnice či ukázka výstroje policistů pořádkové jednotky. Nebude chybět ani sejmutí otisků prstů nebo kvízy pro děti," řekla Hana Čubanová z Muzea jihovýchodní Moravy. Vyvrcholením programu bude identifikace osob podle kosterních pozůstatků (16 – 18 hodin) v podání muzejní archeoložky Jany Langové.  

Krajská galerie výtvarného umění připravila v 10 a v 11 hodin zážitkový program pro rodiny s dětmi k výstavě Ulmský model. Návštěvníci se tak na chvíli budou moci proměnit v uměleckého designéra. A zvládnou to i malé děti – těší se na ně Pan Bota a Pan Cihla.

Den muzeí v galerii nabízí také prohlídky některých výstav - například nové stálé expozice a grafického kabinetu, nebo krátkodobé výstavy Ulmský model | Metoda a design. Za povšimnutí stojí určitě také přehlídka umění nazvaná Prostor Zlín 2013, jejíž exponáty nelze přehlédnout (obří světelný nápis na 14. budově TEĎ, devítimetrová tkanička Anna a další). Celý den budou návštěvníkům k dispozici kurátoři krajské galerie, kteří rádi zodpoví všechny dotazy.  

Mezinárodní den muzeí mohou návštěvníci prožít také na hradě Malenovice. Přivítá je nově otevřená zoologická expozice nazvaná Zvířata na Zemi a člověk, doprovodný program bude také ve stálé hradní expozici Dřevo, proutí, sláma…

Muzeum luhačovického Zálesí představí návštěvníkům dvě výstavy - Příběhy krajiny a malířů Luhačovic a také expozici Naši pěvci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám