Hlavní obsah

Mezi specialitami Czech Specials v resortu Valachy nechybí kyselice

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotely Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích, které spolu se Ski areálem Razula vystupují pod společným názvem resort Valachy, si v posledních letech vydobyly vysoké renomé mezi milovníky kvalitní kuchyně.

Foto: archiv Valachy

Kyselice je nejžádanější krajovou specialitou v resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Článek

Přispěl k tomu důraz na regionální speciality, používání prvků moderní gastronomie, um hotelových kuchařů a v neposlední řadě doprovodné gastronomické akce, jimž dominuje stále oblíbenější Karlovský gastrofestival nebo tematická gurmánská menu v zážitkové restauraci Vyhlídka v hotelu Lanterna.

Dalším krokem se stalo zapojení karlovických hotelů do Czech Specials – projektu České centrály cestovního ruchu CzechTourism, který je zaměřen na popularizaci národní i krajové kuchyně. Restaurace, které chtějí certifikát Czech Specials získat, musí garantovat vysokou kvalitu pokrmů, servisu či vybavení a mít v nabídce minimálně jednu národní a jednu krajovou specialitu.

Každý z hotelů vybral dvě až tři takové speciality. Návštěvníci je nyní najdou ve stálém menu zřetelně označené logem Czech Specials. Nechybí mezi nimi ani tradiční valašská kyselice, která je vůbec nejoblíbenějším pokrmem ve všech třech hotelových restauracích.

„Pro naše restaurace je získání certifikátu Czech Specials nejen otázkou prestiže a potvrzením jejich vysoké kvality, ale věříme, že také pomůže jejich další propagaci,“ uvedl Tomáš Blabla, šéf hotelových provozů resortu Valachy.

Všechny certifikované restaurace jsou uvedeny na speciálních webových stránkách. Ze Zlínského kraje je certifikováno zatím čtrnáct podniků.

Pokrmy označené logem Czech Specials v menu hotelů: Lanterna - Valašská kyselice, Svíčková na smetaně, Jehněčí kýta s gratinovanou cuketou, brynzou a omáčkou demi glace. Horal - Pomalu pečené jehněčí kolínko s pohankovým kubou, Pečené kachní stehno s červeným zelím a špekovým knedlíkem. Galik: Skopová polévka s masem, zeleninou a s brynzovou tortelinou. Moravský vrabec s listovým špenátem, bramborovými knedlíky a omáčkou z černého piva.

Uvařte si valašskou kyselici podle Spa hotelu Lanterna:

Suroviny na 4 porce: 40 g uzené krkovičky, 30 g klobásky, 20 g kyselého zelí, 20 g cibule, bobkový list, nové koření, pepř celý, pepř mletý, 40 g hladké mouky, 70 ml smetany, česnek, sůl, polévkové koření Klasik, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer po 10 g dle chuti majoránka.

Postup: Uzenou krkovičku, klobásy, zeleninu a koření zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Mezitím si překrájíme kyselé zelí, měkké maso vytáhneme, vývar procedíme, vložíme do něj překrájené zelí a znovu necháme zavařit. Mezitím nakrájíme maso i klobásky na kostičky i cibuli a orestujeme, vložíme do vývaru se zelím a zavaříme. Přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku, polévkové koření a zavaříme. Přihustíme moukou a nakonec dáme smetanu. Provaříme a dochutíme podle chuti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám