Hlavní obsah

Mezi hvězdami show Slovenské divy v Praze nebude chybět ani vitální Eva Máziková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už ve svých začátcích měla Eva Máziková impozantní úspěchy. Po vítězství na Bratislavské lyře reprezentovala československou pop music v Sopotech i Tokiu. Poté, co se provdala do Německa, kariéru přerušila. Domů na Slovensko se vrátila před časem a 1. února zazpívá v pražské Lucerně.

Foto: archiv autora

Slovenská zpěvačka Eva Máziková na snímku ze 70. let minulého století.

Článek

Také Eva Máziková je mezi interpretkami, které vystoupí v očekávané show Slovenské divy v Praze. Zatímco na Slovensku prožila už před více než deseti lety - díky albu Iná žena - svůj velký comeback, k českému publiku se zásluhou agentury Martin production vrací po mnoha letech až nyní.

Snad jen pamětníkům se vybaví jak její dlouhé vlasy, ztepilá postava a rozsahem velký a barevný hlas, tak hity jako Vdýchni, Kolibrík, Zvoň, zvoň, Karneval nebo Stratil sa bumerang.

Eva Máziková se narodila 29. října 1949 v Bratislavě, kde už v době studia na gymnáziu vyhrála soutěže amatérských zpěváků. V roce 1966 to byla dvě první místa v televizních soutěžích Zlatá kamera a Hľadáme spevácké talenty.

Teprve po maturitě se stala zpěvačkou Orchestru Vlada Hronce, se kterým absolvovala sérii angažmá v zahraničních nočních klubech. Kontakt s domácí scénou však nepřerušila a dál budovala svou kariéru tím, že přestoupila k Orchestru Braňa Hronce a slavila úspěchy v dalších soutěžích - například dvakrát se umístila na druhém místě v televizní soutěži Vyberte si pesničku.

„Je pravda, že od té doby, co zpívám, jsem procestovala celou Evropu, ale noční podniky - to nikam nevede. Částečně mi to pomohlo z profesionálního hlediska - technika, uvolněnost, jakýsi nadhled. Ale do nahrávacích a televizních studií a na koncertní pódia vedou většinou jiné cesty. Jednou z nich jsou festivaly,” řekla Eva Máziková v roce 1973 v rozhovoru pro hudební časopis Melodie.

V roce 1970 soutěžila poprvé na Bratislavské lyře s písní V siedmom nebi, o rok později na témže festivalu vyzpívala písni Orfeus a Euridika stříbrnou lyru, zatímco v roce 1972 s písní Krédo Bratislavskou lyru vyhrála. To ji nominovalo, aby reprezentovala československou populární hudbu na festivalu Zlatý Orfeus v Bulharsku stejně jako na velkých mezinárodních festivalech v japonském Tokiu či polských Sopotech, kde se umístila na třetím místě.

Bylo to v roce 1973, kdy vyšlo její první profilové album, které natočila s Orchestrem Gustava Broma. V roce 1975 se objevila v epizodní a přesto výrazné roličce ve slovenské filmové komedii Pacho, hybský zbojník, kde měl hlavní roli Jozef Kroner.

S kapelou Braňa Hronce se rozloučila někdy v roce 1976, kdy se provdala do tehdy ještě západního Německa. Právě tam si doplnila vzdělání tříletým studiem na Fakultě lékařské kosmetiky a začala v tomto oboru podnikat, mezitím se jí narodil syn Benjamin, dnes manažer fotbalového klubu Bayern Mnichov.

K profesi pop zpěvačky i na Slovensko se začala vracet po roce 1990 - výsledkem byla hojná účast v zábavných televizních pořadech včetně taneční soutěže Let's Dance (2006). Velkým překvapením však bylo v roce 2004 i novinkové album Iná žena, pojaté v moderním duchu. Její příznivce potěšila rovněž výběrová CD kompilace 20 NAJ.

Dnes je z Evy Mázikové osobnost, které se stále nadále daří na televizní obrazovce, kde udivuje svou bezprostřední uvolněností a smyslem pro humor. Dost možná se o tom přesvědčí i publikum, které přijde 1. února do pražské Lucerny, kde - spolu s Marcelou Laiferovou, Janou Kocianovou, Sisou Sklovskou a mnoha dalšími - zazpívá v jedinečné show Slovenské divy v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám