Hlavní obsah

Metterm(n)ich ožil v Plasích díky nové expozici

• Aktualizováno
Novinky, Martin Domín

V klášteře v Plasích se otevřela nová výstavní expozice v budově bývalé prelatury, zámku rodiny Metternichů. Nabízí návštěvníkům přehled o osudech budovy, knížecí rodiny od 19. století až do dnes. Unikátní projekt ukáže budovu prelatury ještě před náročnou revitalizací.

Foto: Martin Domín

Zleva: konvent, kostel, prelatura

Článek

V pátek 1. června se otevřely vůbec poprvé v moderních dějinách brány bývalé plaské prelatury návštěvníkům. Součást plaského kláštera, bývalé sídlo nejen opata, ale i rodiny Metternichů, v sobě ukrývá výstavu nazvanou trefně Metterm(n)ich.

Výstava byla slavnostně představena veřejnosti na Den dětí v 10 hodin dopoledne. Zahájil ji kastelán plaského kláštera Mgr. Pavel Duchoň a návštěvníkům představila výstavu Mgr. Slávka Beránková, kurátorka celé výstavy. 

Výstava představuje v jednotlivých zámeckých pokojích jejich jednotlivé osudy, ale i osudy rodiny Metternichů v Plasích. Částečně se též věnuje době, kdy už Metternichům bývalá prelatura nepatřila, tedy době po roce 1945. Rod Metternichů v Plasích zanechal stopy, které jsou do zdejšího bývalého klášterního areálu nesmazatelně vryty. Sám kancléř Metternich nechal v Plasích v kostele sv. Václava zbudovat rodinnou hrobku, kde je  s rodinou pohřben dodnes.

A co výstava nabídne návštěvníkům? Zámecké prostory, které jsou doplněny panelovou dokumentací a informacemi, několik původních částí vybavení prelatury, které se dochovalo a interaktivní promítání dobových fotografií. Výstava je přístupná bez průvodce, a to v červnu o víkendy (10-16) a prázdninové dny včetně září pak denně (10-16) kromě pondělí.

Celou bývalou prelaturu čeká rozsáhlá rekonstrukce, na kterou dostala správa kláštera Plasy (NPÚ) dotace z Integrovaného regionálně operačního programu. Budova projde skutečně náročnou rekonstrukcí (kterou si jistě zaslouží) a návštěvníkům po jejím dokončení nabídne okruh věnující se rodině Metternichů. A co vy? Už jste viděli Metterm(n)icha?

Reklama

Výběr článků

Načítám