Hlavní obsah

Meteorolog: V noci ze soboty na neděli může být v Brně až 18 stupňů pod nulou

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžení ve středu 1. prosince na čas takřka ohromilo dopravu v Brně. Nyní opět celý den sněží. Výhled počasí pro nadcházející dny přibližuje meteorolog ve službě brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Logo ČHMÚ

Článek

Český hydrometeorologický ústav má sedm regionálních poboček. Brněnská pobočka ČHMÚ sídlí v Žabovřeskách a její Regionální předpovědní pracoviště vypracovává krátkodobé předpovědi počasí pro území jižní Moravy.

Na brněnském předpovědním pracovišti se v nepřetržitém provozu střídá ve dvanáctihodinových službách 8 meteorologů. Při denní službě má meteorolog k ruce ještě asistenta a kromě vydávání předpovědi počasí, která se vždy po šesti hodinách aktualizuje, je zodpovědný také za zapisování průběhu počasí.

Mezi další povinnosti meteorologa ve službě patří živé rozhlasové relace několikrát v průběhu dne, informace pro novináře a regionální televize. Dále vydává speciální předpovědi počasí pro posypovou službu, teplárny, dopravní podnik a podobně.

Sníh, který zkomplikoval dopravu v Brně již ve středu, v pátek od ranních hodin stále padá. Dopravu zatím tolik jako ve středu neomezil, přesto dělá starosti nejen silničářům.

Meteorologem ve službě byl v pátek 3. prosince na brněnské pobočce RNDr. Miloslav Hradil, kterého jsme se zeptali na výhled počasí pro Brno na následující víkend.

"Občasné sněžení dnes začalo již v 7 hodin 15 minut a vydrží až do první poloviny noci. Potom bude sněžení slábnout, po půlnoci by již v Brně sněžit prakticky nemělo," říká Hradil.

V noci z pátku na sobotu budou klesat teploty na -9 až -13 st. C, ojediněle mohou klesnout až na hodnotu kolem -16 stupňů C.

Přes den bude v sobotu oblačno, postupně během dne převážně polojasno. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat v rozmezí od -8 do -4 st. C. Bude vát slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

V noci ze soboty na neděli opět klesnou teploty, tentokrát na -10 až -14 st. C, ojediněle mohou klesnout až na -18 st. C.

V neděli se ojediněle může vyskytnout mrznoucí mlha nebo nízká oblačnost. Očekává se ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Teploty se přes den budou pohybovat kolem -6 až -2 st. C. Bude vát mírný jižní až jihovýchodní vítr.

Denně aktualizovanou předpověď počasí pro jihomoravský kraj naleznete na www.chmi.cz, kde je na úvodní stránce odkaz na Předpovědi pro kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám