Hlavní obsah

Městský obvod Slezská Ostrava buduje v Muglinově novou hasičskou stanici

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 29. srpna prožila v městském obvodu Slezská Ostrava v části Muglinov svou slavnostní chvíli jednotka sboru dobrovolných hasičů. Za přítomnosti zástupců hasičů, statutárního města Ostrava a městského obvodu Slezská Ostrava byl položen základní kámen ke stavbě nové hasičské zbrojnice.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.8.2018 Zástupci hasičů, statutární města Ostrava a městského obvodu Slezská Ostrava poklepali pro štěstí základní kámen.

Článek

Místo konání slavnosti bylo na volném prostoru pro stavbu nové hasičské zbrojnice na rohu křižovatky ulic Bohumínské a Hladnovské poblíž pravého břehu řeky Ostravice. 

Akce začala v 15 hodin slavnostními projevy k obyvatelům Muglinova a okolí, kteří se slavnostního aktu zúčastnili. Starostka městského obvodu Slezská Ostrava MVDr. Barbora Jelonková poděkovala všem, kteří mají zásluhu, že po necelých dvaceti letech stavba nové hasičské zbrojnice mohla být zahájena. 

Podle primátora města Ostravy Ing. Tomáše Macury město dělalo vše pro to, aby 22 jednotek sboru dobrovolných hasičů mělo nejlepší podmínky ke své činnosti. Brigádní generál Ing. Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje, uvedl, že jednotka, kromě běžné hasební činnosti, má jako speciální úkol likvidaci bodavého hmyzu. Nezastupitelná činnost je také práce s mládeží.

„Naše jednotka sboru dobrovolných hasičů je jedna z pěti v městském obvodu Slezská Ostrava. Kromě naší - Muglinovské - působí v obvodu další čtyři, a to v oblastech Koblov, Heřmanice, Bartošovice a Kunčičky. Speciálních zásahů při zmíněné likvidaci bodavého hmyzu máme ročně v průměru více než 50. Z 22 jednotek dobrovolných hasičů se touto specializací zabývá celkem pět sborů. Jiné se zabývají zásahy na vodních plochách a při dopravních situacích. V jednotce, která zasahuje, máme 16 členů, z toho jednu ženu,” informoval Ivo Adámek, velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Muglinov.

Nedílnou součástí je i práce s mládeží. Ve sboru je 80 členů z toho více než 40 dětí a mládeže. V tréninku a společenské činnosti jsou děti od šesti do čtrnácti let, které se dle věkové kategorie věnují fyzické i teoretické přípravě. Děti se zúčastňují sportovních hasičských soutěží v Moravskoslezském kraji a po celé republice. V kategorii dorostu ve věku 15 - 18 let mají dvě kvalitní družstva dívek a chlapců.

„Rád bych upozornil na našeho nejlepšího dorostence Josefa Žlebka, který se pohybuje na čelných i medailových příčkách v soutěžích a byl vítězem dlouhodobé soutěže v rámci České republiky. Sportovně se vyžívají i ženy a muži s tím, že ti nejlepší se zúčastňují nejnáročnější soutěže TFA (Toughest Firefighter Alive) - Nejtvrdší hasič přežije,” dodal Ivo Adámek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám