Hlavní obsah

Městský obvod Ostrava-Jih oslaví svatého Valenýna zajímavými atrakcemi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti dne zamilovaných (14. února) připravil městský obvod Ostrava-Jih dvě výrazné atrakce.

Foto: Josef Zajíc

Valentýnský strom lásky u kina Luna. V pozadí kostel sv. Ducha. Postaven v roce 2007.

Článek

Poblíž kruhového objezdu v Ostravě-Hrabůvce, kde se již deset let koná prvního dne Nového roku ohňostroj, který navštěvují tisíce lidí, vyrostlo krásné červené srdce. To večer a v noci krásně červeně a zlatě svítí do okolí.

Další valentýnský počin radnice městského obvodu Ostrava-Jih stojí přímo před kinem Luna v Ostravě-Výškovicích.

„Lidé tam před kinem postupně mohou vyzdobit Valentýnský strom lásky - je pouze na nich, kolik srdíček na něj lidé z lásky postupně navěsí. K vyznání lásky se sice hodí každý den v roce, nicméně právě svátky jako tento ho mají v popisu práce,” láká ke stromu lásky místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Zdeněk Hübner.

Srdce jak v Ostravě-Hrabůvce, tak na stromě lásky u kina Luna budou obvod zdobit až do 21. února. K projevování náklonnosti je tedy dostatek času. Není pravdou, že svatovalentýnský svátek je dovozem z anglosaského světa. Jeho kořeny jsou totiž v pravdě kontinentální, evropské.

„Podle drtivé většiny historiků byl Valentýn, kterého si připomínáme 14. února, biskupem v řimské Terni - dnešní Itálii. Žil ve 3. století našeho letopočtu a zemřel mučednickou smrtí. Už ve 12. století mu byl zasvěcen kostel svatého Valentýna na Starém Městě pražském,” informoval Marek Skřípský, zastupující tiskový mluvčí městského obvodu Ostrava-Jih.

„Myslíme si, že jde o hezkou tradici a chceme, aby si ji mohli všichni užít i ve veřejném prostoru našeho městského obvodu Ostrava-Jih. S podobnými instalacemi navíc máme velmi dobré zkušenosti, vždy se mezi lidmi setkávají s příznivou odezvou. To se ukázalo také při vánoční instalaci losů se saněmi nebo velikonočního zajíce,” dodal místostarosta Zdeněk Hübner.

Městský obvod Ostrava-Jih je největší z 23 městský obvodů města Ostravy. Byl ustaven 24. listopadu 1990. Rozkládá se na 17 kilometrech čtverečních na území původních obcí Zábřeh nad Odrou, Výškovice, Hrabůvka a také sídliště Dubina a Bělský Les. 1. 1. 2016 měl obvod 106 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám