Hlavní obsah

Městskou policii ve Frýdku-Místku chrání nanotechnologie

Novinky, Jana Matějíková

Osm vozidel Městské policie Frýdek-Místek bylo ošetřeno nanotechnologií, která má eliminovat rizika infekcí při výkonu služby. Speciální nástřik zlikviduje bakterie, viry, plísně i nepříjemné pachy.

Foto: MP Frýdek-Místek

nástřik

Článek

„Strážníci denně pracují s rizikovými skupinami lidí, takže si určitě zaslouží, abychom hledali všechny možné způsoby, i ty nejmodernější, jak zvýšit bezpečnost jejich práce i hygienickou kulturu,“ poznamenal primátor Michal Pobucký.

Ředitel městské policie Milan Sněhota doplnil, že strážníci tráví v interiérech služebních vozů opravdu dlouhý čas a mnohdy nemají prostor ani čas na adekvátní hygienu, pokud se dostanou do přímého kontaktu s osobami pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

„Nástřik pomocí nanotechnologií funguje na všechny mikroorganismy a dokáže dlouhodobě snížit bakteriální znečištění interiérů přibližně o osmdesát procent. Dodavatel služby garantuje účinnost po dobu nejméně dvou let,“ uvedl Milan Sněhota.

Ihned po ošetření vozu se spustí oxidační procesy, kdy jsou mikroorganismy při kontaktu s ošetřenými plochami okamžitě degradovány. Toto vše se děje neustále v interakci se světlem 24 hodin denně, 24 měsíců. Díky eliminaci bakterií se odstraní i nepříjemné pachy v interiérech aut a nemalou přidanou hodnotou je i ta skutečnost, že se ošetřené plochy velmi dobře udržují čisté, protože odpuzují mastnoty a nečistoty.

K využití moderních technologií přispěla i ta skutečnost, že službu poskytuje společnost NanoZone v rámci projektu pro městské policie v celé ČR a nabízí pro účastníky grant od japonského výrobce nano materiálu, takže ošetření jednoho vozidla vyjde jen zhruba na tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám