Hlavní obsah

Městské divadlo Zlín uvede v premiéře dramatizaci románu Antonína Bajaji Zvlčení (Prolnutí)

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Zvlčení (Prolnutí) je název inscenace, kterou v sobotu 16. prosince uvede v premiéře ve velkém sále Městské divadlo Zlín. Diváky čeká magický příběh dvou společenství, která se v sobě navzájem zrcadlí. Kdo je zde vlastně více vlkem? Kdo více člověkem?

Foto: archiv MDZ

Postavu Markéty ztvární Eva Daňková.

Článek

Autorem divadelní adaptace oceňovaného románu zlínského spisovatele Antonína Bajaji je dramatik a režisér Dodo Gombár, který svou schopnost poutavě převést prozaický text na jeviště prokázal ve své vlastní, velmi úspěšné dramatizaci románu Žítkovské bohyně.

Antonín Bajaja ve svém románu z roku 2003 překvapivě prolíná osudy karpatské vlčí smečky s osudem rodiny hajného Butory. Právě smrt hajného svede dohromady celou jeho rodinu. Na hájenku uprostřed moravské části Bílých Karpat přijíždí i její pražská část a společně s moravskou větví této lidské smečky k sobě znovu hledají cestu.

Přibližně ve stejnou dobu přichází do revíru zemřelého hajného i vlčí smečka, která se zde usadila poté, co ji lovci vyhnali z jejího původního domova na Slovensku. Obě rodiny-smečky, lidská i vlčí, žijí vedle sebe, až se nakonec osudově protnou...

„Zvlčení nese v sobě všechno, co se systematicky svou tvorbou pokouším říct, u čeho se léta pozastavuji, co mne nenechává chladným,“ říká autor dramatizace a režisér Dodo Gombár.

„Už ho mám v sobě dlouhou dobu, v hlubinách zůstalo a zrálo. Teď je potřeba vyjádření skrze tento magický vodopád literatury o to poctivější, že Antonína Bajaji si můžu upřimně vážit; setkání s ním, i krátká a letmá i pracovní i osobní byla vždycky hezkým časem. Jistě řeknou hezky dramaturgové, o čem to tak asi je, srozumitelně přiblíží a popíšou. Já jen dodám, že jak se protínají ty dva příběhy, tak se protnou tedy i cesty spisovatele a režiséra, protnou se minulé zkušenosti s další nevtíravou možností. Bude zase u toho lidsky blízký soubor a stejné nejistoty jako vždycky.“

Na inscenaci se vedle již zmíněného režiséra dále podílejí Vladimír Fekar (dramaturgie), Josef Ruszelák (obraz pro potřeby scénografie), Eva Jiříkovská (scéna a kostýmy), Linda Fernandez Saez (pohybová spolupráce) a Richard Dvořák (hudba).

Silné je i herecké obsazení, v němž se uplatní takřka celý umělecký soubor – Luděk Randár, Radoslav Šopík, Jana Tomečková, Marie Vančurová, Romana Julinová, Matěj Štrunc, Helena Čermáková, Milena Marcilisová, Jan Leflík, Gustav Řezníček, Pavel Leicman, Petra Králová, Rostislav Marek, Zdeněk Julina, Radovan Král nebo Eva Daňková.

Do konce roku proběhnou ještě dvě reprízy, a to 19. a 21. prosince od 19 hodin.

O románu

Zvlčení - romaneto o vlcích, lidech a úkazech.

Próza Zvlčení z pera spisovatele Antonín Bajaji (1942) nahlíží do života dvou rodin: lidské a vlčí. Tu vlčí vyhnali lovci a pastevci ze Slovenska do moravských Karpat, kde se postupně zabydluje. Protože se chová obezřetně, žijí rodiny odděleně, každá ve vlastním světě. Jejich příběhy se však pokradmu přibližují, až dojde k tajemnému prolnutí. A kdesi v pozadí je slyšet baladický tón starých legend.

Reklama

Výběr článků

Načítám