Hlavní obsah

Městská policie v Mikulově slaví dvacet let své existence

Novinky, Jitka Sobotková

Městská police v Mikulově slaví své dvacáté narozeniny. U této příležitosti se strážníci rozhodli, že ukážou veřejnosti své zázemí a nové prostory služebny. Na první adventní neděli 2. prosince a úterý 4. prosince připravili den otevřených dveří. A zájem byl veliký.

Foto: Jitka Chromá

Tiskový mluvčí Městské policie Mikulov Radek Vážný zasvěceně informoval návštěvníky během dnů otevřených dveří

Článek

Jak to chodí na služebně i v terénu při zásazích, si přišli poslechnout malí i velcí. Zejména pánové a kluci se mužů v uniformách ptali na konkrétní věci. Se zájmem sledovali operátorskou místnost s kamerovým systémem, vyptávali se na počty zásahů v terénu či se zatajeným dechem koukali na trezor, ve kterém jsou uložené zbraně.

Školáci pak počítali, kolik medailí a pohárů mikulovští strážníci získali na různých soutěžích. Kufr s radarem na měření rychlosti či tyče a sítě na odchyt patří také k nezbytnému vybavení mikulovských strážníků.

„Zpřístupnění všech prostor služebny je velmi mimořádné a těší nás zájem lidí, kteří se přišli podívat,“ řekl strážník Radek Vážný. Přicházeli rodiče s dětmi, školáci či senioři.

„Udělali jsme si výlet s rodinou a chci klukům ukázat jedno z důležitých povolání v naší společnosti. Nehledě na to, že s mikulovskými strážníky máme dobré zkušenosti i v Bavorech, kam zajíždějí,“ řekl Patrik Staško.

Městská policie v Mikulově vznikla v roce 1992. Začínala pouze se dvěma inspektory veřejného pořádku. Během dvaceti let se počet strážníků zvýšil na čtrnáct a mezi nimi je i jedna žena. Společně zabezpečují nepřetržitý třísměnný provoz. V jejich náplni práce je kromě bezpečnostní činnosti také oblast prevence. Strážníci vypracovávají preventivní projekty, vedou přednáškovou činnost na školách, v klubech důchodců a i v jiných zájmových skupinách.

Na často poukazovaný fakt, že na osmitisícové město má Mikulov čtrnáct strážníků, starosta města Rostislav Koštial říká: „Jsme tranzitní město, naše sociální stratifikace obyvatel je rovněž spojena s určitými riziky a my musíme zabezpečit ochranu majetku i osob. Musíme tuto situaci řešit interně, státní policie nemá kapacitu na dostatečné pokrytí tohoto problému a prevenci.“

Mikulovská městská police je také velmi úspěšná v získávání dotací a grantů, které slouží v oblasti prevence. Jedním z úspěšně získaných projektů byla i přestavba operátorské místnosti a modernizace kamerového systému, který je schopen automaticky sledovat objekt či místo úniku pachatele. Ve městě je nyní 23 kamer a součástí jejich softwaru jsou i licence na čtení státních poznávacích značek vozidel a porovnávání obličejů.

Tento moderní systém, který má jen několik služeben v České republice, stál 800 tisíc korun. Většinu pokryla dotace z Ministerstva vnitra ČR. Dvacet procent pak doplatilo město ze svého. „Zavedení kamerového systému v roce 2005 se vyplatilo. Podle každoročních statistik meziročně klesá trestná činnost,“ uvedl velitel městské policie Jiří Hamerník.

Za dvacet let své existence se Městské policie stala oporou Mikulova v oblasti bezpečnosti a podílí se na minimalizaci rizik. I díky jejich činnosti je Mikulov vyhledávaným turistickým cílem s dobrou pověstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám