Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava se zapojila do projektu Život v kufříku

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 23. června Městskou nemocnici Ostrava navštívily zástupkyně Nadačního fondu La Vida Loca, aby se spolu s oddělením Dětského lékařství MNO zapojily do projektu "Život v kufříku".

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.6.2016 Městská nemocnice Ostrava. zahájení projektu " Život v kufříku".

Článek

Městská nemocnice Ostrava je čtvrtou nemocnicí v České republice a druhou na Moravě a ve Slezsku, kdy byl tento projekt zahájen.

Iniciátorkou projektu "Život v kufříku" je Michaela Chmelařová, vrchní sestra dětského oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Její iniciativa přináší opuštěným dětem kufřík, jehož obsahem jsou předměty, které těmto dětem budou už navždy připomínat základní informace a vzpomínky krátce po narození.

"Zhruba 500 dětí ročně se v České republice po narození ocitne v kojeneckém ústavu nebo pěstounské péči. V Ostravě jde asi o deset dětí ročně. Během prvních let svého života možná vystřídají i několik míst, a často tak přijdou o základní informace o svém narození a své své minulosti. A proto takové děti při odchodu z oddělení Dětského lékařství MNO dostanou kufřík, ve kterém si odnáší přesné informace spojené s jejich příchodem na svět. I v pozdějším věku se tak mohou podívat na svou první fotografii, své první botičky nebo si přečíst noviny ze dne kdy přišly na svět," informoval David Račák, tiskový mluvčí MNO.

Nadaci La Vida Loca - Bláznivý život, jejíž zakladatelky na popud Michaely Chmelařové jsou Martina Wojtylová a Iva Říhová, symbolizuje čáp se vztyčenou hlavou.

Čáp, který je považován za nositele života, jehož vztyčená hlava symbolizuje naději a touhu jít za svým snem.

Kufřík, který dítě od nadace obdrží, obsahuje postupně předměty - první fotografie miminka, otisk nožičky a ručičky, informaci o porodní váze a míře, osobní přání do života od sestřiček, které se o miminko staraly, fotografie sestřiček, fotografii porodnice, první botičky, první obleček, první hračka, kojenecká láhev a dudlík, výtisk novin ze dne narození miminka. Přepokládá se, že se "Kufřík do života" bude stále doplňovat i v dalších letech.

Oddělení Dětského lékařství MNO v souvislosti s tímto projektem získalo tiskárnu pro tisk fotek a na celý rok kufříky se základním obsahem.

"V Městské nemocnici Ostrava tuto iniciativu zahajujeme právě v těchto dnech a vítáme ji. Jsme rádi, že opuštěné děti můžeme podpořit aspoň tímto způsobem, i když skutečný význam onoho kufříku si dítě uvědomí a v pozdějším věku," konstatovala vrchní sestra oddění Dětského lékařství Jana Šadibolová.

Zúčastnění zahájení projektu "Kufřík do života" Martina Wojtylová a Iva Říhová, zakladatelky Nadačního fondu La Vida Loca a členky správní rady, Stanislav Saska, pověřený vykonáváním funkce náměstka pro ekonomiku, Kamila Majkusová, zástupkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči, Alice Nogolová, primářka Dětského oddělení MNO, Jana Šadibolová, vrchní sestra Dětského oddělení MNO, děkují hlavním sponzorům a donátorům projektu - Nadaci ČEZ, Grayson Consulting s.r.o., Domovu s pečovatelskou službou "DPS Senior" z Bystřice nad Olší, dobrovolnickému centru LEKO5ICE a Monice Sommerové operní a muzikálové zpěvačce.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám