Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava podpořila Světový den ledvin

Novinky, Josef Zajíc

Městská nemocnice Ostrava nabídla ve čtvrtek 10. března od 8 do 17 hodin zájemcům návštěvu nefrologické ambulance. Mohli se tu nechat zdarma vyšetřit. Od 8 do 12 hodin byl v Nefrologickém a hemodialyzačním středisku Den otevřených dveří s komentovanou prohlídkou.

Foto: Josef Zajíc

Světový den ledvin. Městská nemocnice Ostrava 10.3.2016. Sestra oddělení vysvětluje přítomným funkci dialyzačního přístroje.

Článek

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlásila na 10. března již jedenáctý ročník Světového dne ledvin. K této bohulibé a preventivní akci se přihlásila i Městská nemocnice Ostrava.

V době od 8 do 12 hodin bylo Nefrologické a hemodialyzační středisko v Městské nemocnici Ostrava prázdné. Tedy nebyli zde pacienti.

V rámci Světového dne ledvin lékaři a zdravotnický personál provázel zájemce po středisku. Návštěvníkům byla vysvětlena činnost přístrojů, možnosti léčby a tím i podpory jejich eventuálních dialyzovaných příbuzných.

„V současné době máme zde 16 plně vybavených dialyzačních lůžek. Z toho jsou dvě lůžka jako rezerva, protože počet pacientů se zvyšuje. Denně máme tři dialyzační směny ranní, odpolední a noční. Tím pádem využíváme celých 24 hodin kapacitu 14 lůžek, na kterých se denně léčí 42 pacientů,” vysvětlila vrchní sestra oddělení PhDr. Eva Mrázková.

„Dialýza je ambulantní léčba, kdy pacient je doma, žije si svůj běžný život a k nám dochází třikrát týdně. Jedna dialýza trvá 4 - 5 hodin. V případě, že je pacient nemocen a je na nemocničním lůžku, přichází z lůžkového oddělení sem k nám. Protože dialýza nahrazuje funkci ledvin, musí se vždy uskutečnit, nesmí se přerušit. Dialyzovaný musí být i pacient, který je v bezvědomí,” dodala Eva Mrázková.

V současné době dochází na dialýzu 75 pacientů. V roce 2015 bylo na oddělení provedeno přes 10 000 dialýz. Náklady na jednu dialýzu, kterou proplatí pojišťovna, je 3000 korun. K nákladům je třeba ještě připočíst poměrné nákladné léky, které musí dialyzovaný pacient užívat.

Přímo v nefrologické ambulanci Městské nemocnice Ostrava se mohli od 8 do 17 hodin nechat zájemci vyšetřit. Příchozím bylo nabízeno zvážení a změření. Na základě zjištěných čísel byl stanoven tak zvaný body mass index (BMI), byl změřen krevní tlak, jemným píchnutím do prstu byla změřena hladina cukru v krvi. Při vyšetření moče se sledovala přítomnost bílkovin, cukru či krve.

Po těchto laboratorních vyšetřeních odcházeli vyšetření k lékaři, který jim sdělil výsledky. V případě, že hodnoty byly špatné, doporučil navštívit praktického lékaře, který určí další postup.

„Touto aktivitou v době Světového dne ledvin pomáháme mnoha lidem preventivně objevit začínající potíže. V roce 2015 naší ambulanci navštívilo 200 lidí a z toho jsme 10 procent poslali k lékaři a dva z nich byli okamžitě hospitalizovaní. Dnes zatím vyšetřením prošlo asi 70 lidí. Očekáváme, že nás opět navštíví okolo dvou set lidí, kteří si nechají udělat preventivní kontrolu. A to je dobře,” konstatoval ve 12 hodin vedoucí lékař ambulance MUDr. Patrik Letocha. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám