Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava otevřela nový infuzní stacionář

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 25. dubna byl do provozu slavnostně uveden nový infuzní stacionář patřící pod oddělení ORL (ušní, nosní, krční). Mezioborový stacionář poskytuje možnost ambulantně absolvovat infuzní terapii ordinovanou odborným lékařem pod dohledem zkušeného zdravotnického personálu.

Foto: Josef Zajíc

Městská nemocnice Ostrava. Je zahájeno. Nový Infuzní stacionář má dvojnásobnou kapacitu.

Článek

Infuzní stacionář je umístěn v pátém nadzemním podlaží budovy Lékařské pohotovostní služby Městské nemocnice Ostrava, v prostorách, které nebyly využívány. Je přístupný z Várenské ulice.

Úpravy realizovala stavební společnost JVAgro Morava s.r.o. od prosince 2018 do konce letošního března. Celková hodnota zakázky včetně vybavení je 5,6 milionu korun.

„Infuzní stacionář byl v Městské nemocnici Ostrava s kapacitou sedmi křesel otevřen 10. října 2016. Byla tím vyřešena problematika nutnosti hospitalizace pacientů s ordinovanou terapií. Docházelo k obsazování lůžek na odděleních, která mohla sloužit aktuálně přijímaným pacientům. Pro daná oddělení byly tyto hospitalizace značně ekonomicky nevýhodné a i pro pacienty je ambulantní léčba výhodou. Rozšířením kapacity mezioborového infuzního stacionáře reagujeme na jeho vytíženost,” řekl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Podle jeho slov bylo roce 2018 ve stacionáři provedeno 5 229 aplikací, což je o 743 více než v roce 2017. Navýšením kapacity se zkrátila čekací doba. Pacienti v akutním stavu mohou podstoupit terapii ihned. Jedná se o pacienty odborných ambulancí ORL, neurologické ambulance a Ambulance pro léčbu bolesti. Nově jsou k enzymoterapii odesílání pacienti z nefrologické ambulance.

Nový stacionář, který byl přemístěn z druhého nadzemního podlaží pavilonu E2, má kapacitu 14 infuzních křesel. Infuzní hala má rozlohu 100 metrů čtverečních. Je v ní čekárna, WC, skladová a denní místnost a hygienické zařízení pro zdravotnický personál. Stacionář je přístupný také pro osoby s omezenou schopností pohybu.

„Rekonstrukce prostor, ve kterých je umístěn Infuzní stacionář, byla hrazena z Fondu pro rozvoj nemocnice. Aktuálně je v něm 474 milionů korun. V modernizaci areálu i nákupu nových přístrojů budeme samozřejmě pokračovat,” dodal náměstek primátora pro zdravotnictví a sociální oblast Zbyněk Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám