Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava má nový mikroskop pro oční operace

Novinky, Josef Zajíc

Nový operační mikroskop pro oční oddělení patří k nejmodernějším zařízením, která jsou v současné době k dispozici. Byl pořízen z Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava.

Foto: zdroj MMO

Městská nemocnice Ostrava má nový operační mikroskop.

Článek

Mikroskop OPMI LUMERA 700 od firmy Carl Zeiss byl vysoutěžen za 4,057 milionu korun. Týdně je na něm provedeno až 50 operací. Nový přístroj nahradil mikroskop z roku 1974.

„Pod tímto mikroskopem odoperujeme až 90 procent všech očních zákroků, které u nás provádíme. Operován je pod ním především přední segment oka. Nejčastěji jsou to nitrooční operace šedého a zeleného zákalu, operace rohovek, spojivek a úrazové stavy vyžadující pečlivou rekonstrukci,” informovala primářka oddělení Věra Stanovská.

Podle jejích slov operatérům usnadňuje práci přístroj, který má motorizovaný zoom a motorizovaný X-Y posun i fokus, bezdrátový programovatelný nožní ovladač, elektromagnetické brzdy všech os pohybu mikroskopu, integrovaný keratoskop a integrovanou CCD kameru, integrované full HD nahrávací zařízení, LCD monitor a další vymoženosti.

Mikroskop dále disponuje apochromatickým objektivem, xenonovým světelným zdrojem s výkonem osvětlení 160 W, filtry pro ochranu sítnice před UV a modrým světlem a stereo koaxiálním osvětlením pro dosažení stabilního červeného reflexu.

„Nový mikroskop nahradil původní z roku 1994, který dosluhoval. Postupně se na něm projevovalo mechanické opotřebení a servisní podpora tohoto modelu již byla ukončena. K další obměně a doplnění přístrojového vybavení nemocnice bude docházet i v následujících týdnech. Nejpozději v březnu bude slavnostně uvedena do provozu nová magnetická rezonance,” sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

„Fond pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava zřídilo město k modernizaci budov i přístrojového vybavení. Aktuálně je v něm 526 milionů korun,” dodala Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám