Hlavní obsah

Měsíc nad řekou byl pozván na festival do Budapešti

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenace Slováckého divadla v Uherském Hradišti Měsíc nad řekou dál ohromuje. Po nebývalém úspěchu na nejprestižnějším tuzemském festivalu Divadlo v Plzni dostala klasika Fráni Šrámka pozvánku, aby reprezentovala Českou republiku na festivalu české dramatiky a divadla Csekkold! v Budapešti.

Foto: Marek Malůšek

Měsíc nad řekou měl ve Slováckém divadle premiéru 4. března 2017.

Článek

„Máme ohromnou radost! Za posledních dvacet let je to určitě největší zahraniční úspěch Slováckého divadla,” raduje se tiskový mluvčí slovácké scény a herec Josef Kubáník. „Touhu zúčastnit se některého ze zahraničních festivalů jsme měli už dlouho. Je to splněný sen,” dodal ředitel divadla Michal Zetel.

Přehlídka s názvem Csekkold! (Zkoukni to!), která se uskuteční ve dnech 3. - 5. listopadu, je zaměřena na prezentaci českého divadla v Maďarsku a vznikla v roce 2013.

„Cílem festivalu je maďarskému publiku představit významné osobnosti současného českého činoherního divadla. Píšeme-li činoherního, je tím především zdůrazněna ta část české divadelní produkce, v níž hraje podstatnou roli slovo a text. Z reakcí veřejnosti i ohlasů odborného publika na minulých ročnících je patrné, že o české divadlo je v Maďarsku zájem,” řekla ředitelka festivalu Lucie Orbók.

Hlavním partnerem přehlídky jedno z nejvýraznějších maďarských divadel současnosti – Divadlo Józsefa Katony. Dlouhodobě je nakloněno české kultuře, ať už jde o zájem a uvádění českých dramatických textů nebo zájezdy do České republiky.

Slavnou divadelní hru z roku 1922 se souborem nastudovala režisérka Anna Petrželková. Hra vypráví příběh blížícího se abiturientského srazu někdejšího premianta třídy a nyní otce a zaměstnance papírnického krámku své ženy Jana Hlubiny, jeho manželky a dcery Slávky. Obě ženy se snaží otce uchránit od střetu s nenaplněnými iluzemi mládí. Sama Slávka je však v průběhu děje lapena do nástrah milostného vzplanutí, a později i zralé životní rezignace.

„Myslím, že životní okamžik, kdy člověk bilancuje svůj dosavadní život, sčítá úspěchy a neúspěchy a dívá se sám na sebe, na to, čím toužil být a jaké cíle si vytyčil, je aktuální pro každého člověka. Dřív nebo později si začne zodpovídat chmurné otázky, zda je tam, kde chtěl v životě být, kam to chtěl dotáhnout, nebo sám sebe zklamal a rezignoval na své mladické ideály,” uvedla režisérka.

Petrželková se do Slováckého divadla vrátila po více než dvou letech, kdy zde uvedla Svatbu Bertolta Brechta. „Do Slováckého divadla jsem se velmi těšila. Herci jsou zde nesmírně pracovití a nebojí se nečekaných výzev,” doplnila.

V hlavních rolích účinkují Petra Staňková, Irena Vacková, Tomáš Šulaj, Jiří Hejcman a Zdeněk Trčálek a další. Výpravy se ujala Eva Jiřikovská. Nedílnou součástí hradišťského Měsíce nad řekou je i hudba, kterou pro Slovácké divadlo vytvořil Mario Buzzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám