Hlavní obsah

Měsíc autorského čtení ovládne Ostravu

Novinky, Vladimír Šmehlík

Čtrnáctý ročník největšího literárního festivalu Měsíc autorského čtení zahajují ve středu čtení Marianne Gruber a Lubomíra Feldeka. Přes Brno a Košice do Ostravy tito první autoři dorazí ve středu 3. července.

Foto: MAČ - Jan Baka

Jaroslav Rudiš na svém čtení v Ostravě v roce 2012

Článek

Literární festival Měsíc autorského čtení (MAČ) patří mezi nepřehlédnutelné letní kulturní události již 14 let. Svým významem tato pozoruhodná slavnost čtení dávno překročila hranice rodného Brna. Již několik let je MAČ v luxusním balení exportován i do Košic, Ostravy a Wroclawi. Čestnými hosty letošního ročníku jsou Lucembursko, Německo, Rakousko a Švýcarsko.

Letošní ročník festivalu bude probíhat v Ostravě denně od 3. července do 2. srpna v klubu Atlantik, kdy vždy od 19.00 hodin přivítáme čestného festivalového hosta z Lucemburska, Německa, Rakouska nebo Švýcarska. Od 20.30 hodin čtení ovládnou čeští, případně slovenští spisovatelé a spisovatelky. MAČ tak uvede na 30 československých a 30 německy píšících autorů a autorek, kteří postupně každý den čtou ve městech Brno, Košice, Ostrava a Wroclaw.

Čestné hosty německy psané literatury v Ostravě vždy uvede a představí bohemistka Lena Dorn a Zuzana Fuksová, germanistka, streetworkerka a členka kapely Čokovoko. O československé hosty budou tradičně pečovat Yvetta Ellerová, Petr Hruška, Jakub Chrobák, Libor Magdoň a Vladimír Šmehlík.

Mezi hlavní „stars“ tohoto ročníku, vedle ostřílených matadorů jakými jsou Arnošt Goldflam nebo Pavel Kohout, určitě patří například Emil Hakl, jehož nejúspěšnější titul - novela O rodičích a dětech se dočkal filmové adaptace. Představí se i dva laureáti letošní Magnesie Litery, básník Milan Děžinský a prozaik Jiří Hájíček. Ještě tiskařskou barvou vonící Národní třídu představí Jaroslav Rudiš&U-Bahn.

Součástí doprovodného programu letošního ročníku je mimo jiné projekt Literární sprcha, který zítra 2. července na Dole Michal nabídne od 18.00 hodin čtení Kamila Boušky, Vratislava Maňáka a Stanislava Drastíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám