Hlavní obsah

Memoriál krále Václava IV. na Konopišti

Novinky, Jana Sedláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 16. srpna uplyne 600 let od úmrtí krále Václava IV., panovníka, který nedokázal navázat na politický úspěch svého otce a v složité době rezignoval na vladařské povinnosti a ambice nevlastního bratra. Pobyt Václava IV. na Konopišti v roce 1394 připomene slavnostní Memoriál krále Václava IV.

Foto: Jana Sedláčková

Pohled z nejvyššího patra věže Václavky.

Článek

Život prvorozeného syna Otce vlasti začal velkou radostí a nadějí. Mládí prožil pod ochrannou rukou císaře Karla IV., dosáhl vysokého vzdělání, respektu a očekávání. Přesto nedokázal své postavení udržet a vinou svých rádců, nespokojené šlechty a dílem neklidné doby prohrál svůj císařský trůn i přízeň poddaných.

V roce 1394 šlechta došla ve své opozici vůči králi tak daleko, že ho zajala a potupně uvěznila na hradě Wildberg. Cestou ke svému vězení se průvod zastavil i na hradě Konopiště, které v té době patřilo rodu Šternberků. Král byl zavřen do věže na severovýchodním nároží, které se od té doby říká Václavka a která si zachovala svůj gotický ráz a ponurou atmosféru.

V pátek 16. srpna, přesně 600 let od králova úmrtí, budou připraveny na Václavovu počest dvě večerní prohlídky, tajemné, stejně jako jeho zdejší pobyt. V sobotu si naopak během celého dne mohou návštěvníci užít královských radovánek. Na nádvoří zavoní oblíbená jídla krále, z věže Václavky slaní pár "vězňů" a v Růžové zahradě proběhne Memoriál krále Václava IV., testy zdatnosti pro malé i velké návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám