Hlavní obsah

Memoriál Josef Hnízdila v Trhových Dušníkách vyhráli hasiči ze Zdaboře

Novinky, Jiří Kubík

Na fotbalovém hřišti v Trhových Dušníkách se v sobotu 14. června 2014 uskutečnil jubilejní 25. ročník Memoriálu Josefa Hnízdila v požárním útoku družstev.

Foto: Jiří Kubík

Hasiči z Trhových Dušník předvádějí požární útok s téměř 70 let starou stříkačkou.

Článek

„Josef Hnízdil byl dlouholetým činovníkem v našem hasičském sboru. Přivedl k hasičské práci spoustu malých dětí. Z nich jsou dnes dospělí muži, kteří se sami starají o výchovu svých nástupců. Na počest Josefa Hnízdila každoročně pořádáme hasičskou soutěž, na kterou zveme sbory ze sousedních obcí a měst,“ vysvětlil šéf Sboru dobrovolných hasičů Trhové Dušníky Miroslav Tichý.

Vzhledem k tomu, že se během druhého červnového víkendu konaly hasičské soutěže a oslavy na řadě míst po celém Příbramsku, přijelo na závody do Trhových Dušníků jen šest soutěžních týmů. Oč méně měly závody v Trhových Dušníkách soutěžících, o to více sem zavítalo významných hostů. Na klání se přijel podívat hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který spolu se starostou obce Trhové Dušníky Milanem Smíškem a šéfem hasičů Miroslavem Tichým předával vítězným družstvům poháry a další ceny.

Soutěž vyhráli hasiči ze Zdaboře, na druhém místě skončili hasiči z Narysova a třetí byli domácí z Trhových Dušník. „Do Trhových Dušník jsem přijel především poděkovat místním hasičům za jejich činnost. Patří k nejaktivnějším hasičským sborům u nás. Například před rokem velmi významně pomohli svým sousedům a lidem v povodí říčky Litavky při povodních. I letos už vyjížděli k desítkám případů. Naposledy zasahovali v pátek a v noci na sobotu, kdy pomáhali hasit požár v obci Dubno. Vážím si obětavosti hasičů z Trhových Dušník, se kterou pomáhají svým bližním,“ řekl hejtman Josef Řihák. Místní hasiči předali hejtmanovi čestnou medaili za podporu, kterou se dobrovolným hasičům od Středočeského kraje dostává.

Na závěr závodů v Trhových Dušníkách vystoupili členové domácího sboru, kteří hejtmanovi a ostatním soutěžícím předvedli v akci historickou stříkačku z 50. let minulého století. „Donedávna s touto stříkačkou naši předchůdci jezdili k požárům. Dnes už máme k dispozici velkou cisternu. Stříkačka z poloviny minulého století je plně funkční,“ upozornil velitel jednotky SDH Trhové Dušníky Radek Růžička.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám