Hlavní obsah

Memoáry hudebníka Braňa Hronce mapují vývoj československé pop music

Novinky, Robert Rohál

Osobní i profesní peripetie slovenského hudebního skladatele a pianisty Braňa Hronce přináší kniha Život na klávesách, kterou s legendárním hudebníkem sepsala publicistka Barbora Laucká. Publikace současně mapuje vývoj hudební scény druhé poloviny 20. století v tehdejším Československu.

Foto: Robert Rohál

Obálka knižních memoárů slovenského hitmakera Braňa Hronce.

Článek

Braňo Hronec (1942) se narodil v rodině evangelického faráře v Hronseku. Vystudoval konzervatoř a poté kompozici pod vedením Alexandra Moyzesa na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Během let se stal legendou slovenské populární hudby. I když jeho skupina v tehdejším Československu natáčela desky a účinkovala v televizi, dobré jméno měla díky častému hostování prakticky po celé Evropě.

Se skupinou Braňa Hronce vystupovali zpěváci jako Jana Beláková, Eva Kostolányiová, Karel Duchoň, Sally Salingová nebo Eva Máziková, což s sebou přinášelo nejrůznější příhody a zážitky. Kapelník vzpomíná také na muzikanty, kteří prošli jeho kapelou, stejně na nejrůznější peripetie, které kapelu postihly doma nebo v zahraničí. A vypráví vtipně, současně však jeho vyprávění nechybí poutavost a nadhled.  

Slovenský hitmaker Braňo Hronec vzpomíná také na řadu svých českých kolegů, s nimiž se setkával na festivalech, na společných zájezdech či během televizního natáčení. S kapelou zpívaly třeba také Helena Blehárová nebo Vlasta Kahovcová. Docházelo i na nejrůznější fúze - třeba v roce 1976 napsal - spolu s textařem Kamilem Peterajem - písničku Klobúk prvého milovníka, kterou nazpívalo unikátní duo Helena Vondráčková a František Krištof Veselý. Písničkový videoklip, který slavil úspěch v televizní hitparádě Našich deväť, režíroval Ján Roháč.

Takřka dvěstěpadesátistránkovou knihu Život na klávesách doprovází rovněž spousta černobílých a barevných fotografií, přičemž nechybí ani postupné obsazení kapely, mnohé texty písní či jmenný rejstřík.

Reklama

Výběr článků

Načítám