Hlavní obsah

Mělnická nemocnice má plaketu za přátelský přístup k dětem

Novinky, Lucie Zikmundová
Aktualizováno

Mělnická nemocnice se může chlubit titulem Baby Friendly Hospital – nemocnice přátelská k dětem. Světová zdravotnická organizace s fondem UNICEF jej uděluje nemocnicím, jejichž neonatologie splní přísná mezinárodní kritéria na podporu kojení, které je velmi důležité pro zdravý vývoj dítěte.

Foto: Lucie Zikmundová

Plaketu do mělnické nemocnice dovezla koordinátorka Baby friendly hospital pro ČR Anna Mydlilová. Převzal ji také ředitel Tomáš Jedlička.

Článek

Nemocnice Mělník je 67. českým zařízením, které plaketu získalo. Obdrželo ji od MUDr. Anny Mydlilové, koordinátorky BFHI  a vedoucí Národního laktačního centra v České republice.

„Titul BFH pro nás znamená mnoho. Je to ocenění nezměrného úsilí, trpělivosti a nasazení personálu novorozeneckého i gynekologicko-porodnického oddělení,“ míní ředitel nemocnice MUDr. Tomáš Jedlička. Podle něho zásady, které jsou podmínkou pro získání certifikátu, by měly být součástí standardu v každé porodnici.  

Podmínkou k získání tohoto označení je dodržování deseti kroků k úspěšnému kojení. Novorozenecké oddělení v Mělníku začalo s jejich postupným uváděním do praxe již před třemi lety. Letos v červnu pak úspěšně prošlo přísným hodnocením. 

„Nejtěžší bylo změnit myšlení zdravotníků pečujících o matku a dítě. Přesvědčit ho, že zaběhlé praktiky nebyly v předchozím období úplně nejsprávnější, a proto bylo procento plně kojených dětí, které opouštěly v minulosti porodnici, velmi nízké," uvedla primářka novorozeneckého oddělení MUDr. Lenka Doležalová.

Mimo jiné se zcela přestalo s dokrmováním miminek čajem a glukózou. Dokrmy odstříkaným mateřským mlékem či počáteční umělou formulí dostávají děti jen výjimečně, a to v lékařsky indikovaných případech. „Dokrmy podáváme vždy alternativně, nikdy z lahve, aby se miminko nezmátlo a nezačalo odmítat prso,“ dodává primářka Doležalová. Proto jsou zapovězeny i dudlíky.

Pro včasný nástup laktace, navázání vztahu mezi matkou a dítětem je po narození miminka důležitý bonding, okamžitý kontakt matka-dítě. Když to dovolí zdravotní stav miminka a maminky, je děťátko po opožděném podvazu pupečníku položeno mamince nahé na hrudník. Tam zůstává minimálně do ukončení prvního sání, ale velmi často po celé dvě hodiny po narození. Ošetření, vážení a měření provádí zdravotníci až poté.

„Samozřejmostí je 24hodinový rooming in nebo přítomnost otců při porodu. Nemocnice dodržující Baby friendly hospital program naplňují právo žen i dětí na kojení, pro podporu vlastního zdraví a zdraví dítěte. Málokteré opatření je tak vysoce účinné pro zdravotní stav, zdravý vývoj dítěte a to s minimálními náklady,“ říká MUDr. Anna Mydlilová. Podle ní je zvykem, že nastávající rodiče si vybírají porodnice, které toto ocenění mají.

Důkazem kvality poskytované péče je i velký zájem těhotných žen o porod v mělnické porodnici. Loni přišlo na svět v mělnické porodnici 1125 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám