Hlavní obsah

Mekot mladých kozlíků přehluší v hoslovickém mlýně Babský sbor

Novinky, Vratislav Konečný

Vodní mlýn v Hoslovicích připravil na tuto sobotu další z mnoha sezónních akcí. Jmenuje se Domácnost paní mlynářky a představí, jak to na vsi chodilo před mnoha lety, kdy dovolená byla zcela neznámým pojmem.

Foto: Vratislav Konečný

Hoslovický mlýn na Strakonicku

Článek

Podívaná pro celou rodinu

„Ve světnici upečeme domácí chléb. Budeme stloukat a vrtět máslo, k ochutnání budou výborné pomazánky z domácího mléka a tvarohu. Návštěvníci si vyzkouší, jak se pralo prádlo na valše, škrobilo a sušilo. V prostranství před mlýnem bude probíhat řemeslný jarmark, kde se představí například košíkář, hrnčíř, dráteník, řezbář či přadlena. Pro nejmenší je připravena kreativní dílnička s názvem Mydli, mydli... Během dne proběhne slavnostní křest našich čerstvě narozených kozlíků, kteří dostanou jména na základě ankety, která probíhá na facebookových stránkách Muzea středního Pootaví Strakonice. K tomu všemu zazpívá Babský sbor z Poříčí, lidové – převážně jihočeské písničky a k poslechu zahraje místní harmonikář,” informovala za Mlýn Hoslovice Zuzana Pekárková. 

Nejstarší středověký mlýn u nás

Stavení možno datovat rokem 1568. Objekt zůstal díky majitelům v autentickém stavu, posledním technickým výkřikem je žentour z počátku minulého století. Obyvatelé odmítali jakékoli formy modernizace včetně elektřiny. 

Hlavním stavením je poloroubená budova mlýna s vodním kolem na vrchní vodu o průměru 480 centimetrů a šíři 60 centimetrů. Napájelo se z rybníka, ležícím nad mlýnem, mlýnice se zachovala se vším vybavením nářadím. Unikátní je jednoduché složení s jedním mlecím kamenem, násypkou a vším potřebným zařízením.

V obytné části najdete černou kuchyni, obytné místnosti s prostým vesnickým vybavením, pec, sýpku, ve dvoře jsou kamenné chlévy s kůlnou a roubenou stodolou, v níž je hospodářské nářadí. V chlévě pobekává koza s kůzlaty, můžete jim zrovna jako králíkům, hodit čerstvou trávu, které tu je dost. 

V objektu, kterým se vchází, je představen na mnoha exponátech autentický venkov. Uvidíte množství zajímavých fotek i předmětů, popis nelehkého života v pro nás tak idylické krajině. V zázemí najdete i moderní prodejnu občerstvení sloužící jako výstavní síň a toalety. Pro handicapované je možnost parkovat u objektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám