Hlavní obsah

Medvědi ušatí jsou novinkou v zoo Chleby

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v Chlebích na Nymbursku se může pochlubit zajímavým přírůstkem, který potěší nejen dětské návštěvníky. Je to párek medvědů ušatých.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Medvěd ušatý (Ursus thibetanus), jemuž se říká rovněž medvěd himálajský, patří mezi menší druhy medvědů – dospělý samec váží až 150 kg, samice maximálně 90 kg. Dožívá se pětadvaceti let. Jeho domovinou je střední a východní Asie.

Je téměř úplný vegetarián – živí se převážně větvičkami, kořínky, plody, miluje med a hmyz. Samozřejmě si chodí přilepšit na lidské pole. Od ostatních medvědů se medvěd ušatý liší štíhlejší tlamou, černě zbarvenou srstí a bílou skvrnou do tvaru V na hrudi.

Ze zoo v ruské Čitě na dálném východě dorazili samec Balů a samice Angara 6. března. Nyní, po nezbytné karanténě a aklimatizaci, si už hrají, dovádějí a rozvalují se v rozsáhlém výběhu nově postaveného krásného medvědince, z jehož prvního patra je mohou návštěvníci sledovat. Mají tu i bazén – jejich vodní hrátky lidé vidí prosklenou stěnou rohového objektu U baby Jagy.

Zoologická zahrada Chleby má otevřeno každý den od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám