Hlavní obsah

Medaili Za rozvoj a udržování montánních tradic už mají tři ocenění

Novinky, Pavel David

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení hornických a hutnických spolků ČR zřídilo v roce 2013 spolkovou medaili Za rozvoj a udržování montánních tradic pro ocenění osob, které se mimořádným a ojedinělým způsobem zasloužily o zachování a podporu hornických a hutnických tradic.

Foto: Muzeum Trutnov

Václav Jirásek (druhý zleva) přebírá medaili SHHS ČR

Článek

Jejími prvními nositeli se stali ostravští kamarádi Ing. Josef Kimer, CSc. a Ing. Zdeněk Dombrovský, CSc., oba za celoživotní zásluhy za zachování a podporu hornických a hutnických tradic. Medaili jsme jim předali při 17. setkání hornických měst a obcí na Kladně. Třetí oceněný se tenkrát nemohl zúčastnit a bohužel nám trvalo rok, než jsme nalezli vhodnou důstojnou příležitost.

V úterý 7. října jsme využili prezentace 10. svazku Kladského sborníku a 21. svazku vlastivědného sborníku Krkonoše - Podkrkonoší a v obřadní síni Staré radnice na Krakonošově náměstí v Trutnově jsme tuto spolkovou medaili s číslem tři předali Václavu Jiráskovi z Trutnova, který svým dílem ojedinělým způsobem přispívá k zachování hornických tradic.

Celý svůj život věnuje pan Václav dokumentování a poznávání hornické minulosti Trutnovska a Náchodska. Jeho dvě knihy o hornictví na Jestřebích horách a okolí nazvané Ve znamení mlátku a želízka (1. díl O horách a hornících, 2. díl Připomenutí dávných časů) jsou důvěrným průvodcem historií zdejšího dolování.

Ale jeho dílo je mnohem obsáhlejší, než tyto dvě knihy. Nespočet článků a publikací o přírodě, ale hlavně o lidech, uveřejněných v časopisech, periodikách a sbornících jeho kraje přispívá ojedinělým způsobem k objasňování řady zajímavostí a faktů a zachování náhledu do života zdejších havířů a jejich rodin.

Václav Jirásek, jako dlouholetý důlní technik a profesionální důlní záchranář důvěrně zná Jestřebí hory na povrchu i v jejich nitru a systematicky se věnuje bádání v terénu, zpovídání pamětníků i studiu archiválií. U své manželky Věry nalezl vzácné pochopení pro své záliby. Jejich rodinné krédo zní: Objevovat zapomenuté - připomínat mizející.

Do dalších let přejeme zdraví, životní optimismus a pohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám