Hlavní obsah

Mecenáška umění Meda Mládková navštívila Dobrušku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Dobrušky, města, kde strávil své mládí František Kupka, dnes považovaný za zakladatele malířské abstrakce, zavítala v sobotu 17. listopadu Meda Mládková. Právě ona má obrovskou zásluhu na tom, že tohoto malíře dnes uznává doslova celý svět.

Foto: Dana Ehlová

Beseda s Medou Mládkovou. Zleva - Petr Tojnar (starosta), Meda Mládková, Jiří Mach (ředitel muzea), Vladimír Jirout (architekt)

Článek

Mecenášku výtvarného umění a zakladatelku a předsedkyni správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, provozující Museum Kampa v Sovových mlýnech v Praze, přijal spolu s architektem Vladimírem Jiroutem v reprezentačních prostorách renesanční radnice starosta města Petr Tojnar.

Ve vstupní části historických prostor radnice je v současnosti umístěna i stálá expozice děl Františka Kupky, pocházejících z jeho nejranější malířské tvorby - originál vývěsního štítu s motivem koníčka, portrét Kupkova otce, panoramatický obraz Dobrušky, vývěsní štít pro firmu Kupkova mecenáše a další. Dobruška si však malíře připomíná nejen jeho tvorbou - ve městě je i ulice a základní škola nesoucí Kupkovo jméno, před níž byl zhruba před třemi roky slavnostně odhalen památník umělce z dílny akademického sochaře Zdeňka Kolářského.

Návštěvě a přijetí Medy Mládkové v Dobrušce předcházela ještě jedna slavnostní událost - a to udělení zlaté medaile za rozvoj tohoto města, které se uskutečnilo letos 30. srpna přímo v prostorách Musea Kampa. 

Část svého pobytu v Dobrušce strávili Meda Mládková a Vladimír Jirout v malém sále Společenského centra Kino 70, kde probíhala beseda věnovaná slavnému malíři. Vzácní hosté ochotně odpovídali na dotazy týkající se osoby malíře, kterého oba měli to štěstí znát osobně.

Hned na první otázku, týkající převozu ostatků Františka Kupky do Prahy, Meda Mládková odpověděla, že „jediné místo v České republice, kde by si sám malíř přál být, je ve společnosti svých obrazů v Museu Kampa. To však není možné, a proto byl měl zůstat i dál na pařížském hřbitově Père Lachaise vedle dalšího vynikajícího malíře Maxe Ernsta“.

Zásluh Medy Mládkové o výtvarné umění si cení po celém světě, o čemž svědčí i fakt, že brzy převezme nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie (francouzsky Ordre national de la Légion d'honneur) udělované jako uznání za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám