Hlavní obsah

Maturanti dostali vysvědčení na střeše českobudějovické radnice

Novinky, Petr Kuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti a učitelé moderní soukromé střední školy EDUCAnet České Budějovice si pro předávání maturitního vysvědčení vybrali místo poněkud neobvyklé. Ceremoniál se odehrával ve čtvrtek 31. května přímo na střeše historické radnice v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Kuba

Předání maturitního vysvědčení studentce s vyznamenáním.

Článek

Předání maturitního vysvědčení patří mezi dlouholeté tradice, kterými bývá studium na střední škole zakončeno. V některých školách tento zvyk pomalu upadá, v některých se naopak drží ve vší vážnosti.

Studenti soukromé střední školy EDUCAnet v Českých Budějovicích si tento ceremoniál náležitě užili, a to přímo na střeše místí historické radnice. Předávání se konalo ve čtvrtek 31. května od 17 hodin.

Uvedený prostor, přestože logicky neoplývá žádnými zdobenými stěnami a stropem s historickou freskou, má své kouzlo. Jednak je možné si z bezprostřední blízkosti prohlédnout významné sochy zdobící místí radnici, symbolizují spravedlnost, moudrost, statečnost a opatrnost, a připomenout si tak historii města, odkud většina ze studentů pochází, jednak samotný výhled na českobudějovické náměstí má v sobě cosi slavnostního a neobvyklého. Ne vždy má člověk možnosti si tento slavný prostor prohlédnout z takové výšky.

Jednalo se o teprve druhý maturitní ročník, který z v kraji ojedinělé školy vychází. Soukromá střední škola EDUCAnet České Budějovice propaguje moderní způsob vzdělávání: studenti si nepořizují drahé učebnice a často ani sešity, místo toho pracují po celou dobu studia s notebookem, který, pokud o to požádají, jim škola zapůjčí.

Moderní způsob vzdělávání spočívá především v samostatném vyhledávání informací a jejich korekci za pomoci učitele, projektové výuce, sebehodnocení a mezinárodní spolupráci. Učitel je na této škole skutečně pomocníkem a rádcem, mnohem víc než autoritativním přednášejícím. Zaměstnanci školy mají dokonce zakázáno nutit studenty k bezmyšlenkovitému zapisování nekonečných poznámek a učení se celých kapitol nazpaměť. Provozovatel této celostátní sítě moderních škol klade vyučujícím za povinnost vést výuku poutavě, smysluplně a především účelně. Tak, aby studenti chápali, co se učí a jak dané znalosti využít. To vše za pomoci moderní techniky a komunikace. Vynikající výsledky ve státní maturitě jsou pak důkazem toho, že se škola vydala správnou cestou.

K tomu je zapotřebí menší počet studentů ve třídě, na kterém škola staví. Letošních maturantů z obou oborů (gymnázium a SOŠ se zaměřením na výpočetní techniku) bylo patnáct. Všichni studenti gymnázia budou pokračovat ve studiu na vysokých školách nejrůznějšího zaměření, studenti oboru IT se zaměřují spíše na ekonomické obory či obory s výpočetní technikou. Někteří studenti IT ale mají zajištěnou práci ve firmách, ve kterých absolvovali praxi během střední školy, a studium na VŠ už pro ně proto není zajímavé. Jedná se většinou o firmy s výpočetní technikou, ale uplatňují se také jako administrátoři počítačových sítí, grafici, někteří dokonce začínají sami podnikat.

Samotné předání se uskutečnilo poměrně rychle, na závěr si drobný dárek převzali i maturanti s vynikajícím průměrem. Několik nezbytných hromadných fotek a pak už se všichni účastníci pomalu rozešli domů či životní zkoušku řádně oslavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám