Hlavní obsah

Mateřská škola Větrná učí děti soužití s generací seniorů

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřská škola (MŠ) Větrná v Českých Budějovicích rozšířila svůj vzdělávací program o výchovu k mezigeneračnímu soužití, úctě a respektu ke stáří. Jako první mateřinka v jihočeském krajském městě se navíc aktivně zapojila do projektu mezigeneračních setkávání obecně prospěšné společnosti Mezi námi.

Foto: Petr Pokorný

Děti z Mateřské školy Větrná v Českých Budějovicích na návštěvě u svých sousedů z Domova pro seniory Máj.

Článek

Zhruba před rokem školka zahájila sérii pravidelných setkávání dětí s obyvateli sousedního Domova pro seniory (DS) Máj. Po získaných zkušenostech hodlá v této činnosti pokračovat a tematicky ji i prohlubovat.

„Aktivní zapojení do programu Povídej zmíněného projektu obecně prospěšné společnosti Mezi námi, které by mělo vyústit v získání značky Mezigeneračně, chápeme jako potvrzení toho, že výchovu v oblasti mezigeneračních vztahů pouze nedeklarujeme, ale skutečně realizujeme,“ konstatovala ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

V rámci nového výchovného programu školky se mají děti naučit lépe komunikovat s touto zcela věkově odlišnou společenskou skupinou.

„V domovech pro seniory jsou lidé, kteří mají ostatním stále co nabídnout a říci, ale také si zaslouží, aby bylo nabídnuto něco jim. V mateřské škole jsou děti, které jsou okamžitě připraveny rozdávat svůj životní elán, bezprostřednost a úsměvy. A je na nás, ostatních generacích, aby se mohly tyto dva zdánlivě vzdálené světy propojovat,“ uvádí k projektu na stránkách společnosti její ředitelka Kateřina Jirglová.

Subjekty zapojené do projektu mohou po splnění konkrétních podmínek získat oprávnění užívat značku Mezigeneračně. Ta je pak jednak oceněním práce a vynaložené energii v oblasti rozvoje a kvality mezigeneračního soužití, ale znamená také prestiž a výjimečnost pro účastníky jedinečného dlouhodobého projektu napomáhajícímu sbližování generací.

„Spolupráci s Domovem pro seniory Máj jsme navázali loni v prosinci, kdy jeho obyvatele navštívily děti ze třídy U Včeliček. Šlo o společné zpívání vánočních koled a zdobení perníčků. Další návštěva, tentokrát třídy U Ježečků, se uskutečnila letos 10. dubna. A od té doby spolupracujeme pravidelně,“ poznamenala zástupkyně ředitelky Mateřské školy Větrná Jana Vostoupalová, která je současně jednou z koordinátorek mezigeneračních aktivit školky.

Do programu Povídej je v ČR již zapojena více než stovka školských a seniorských zařízení. Na jihu Čech jsou mezi nimi Základní škola Bechyně, Mateřská škola Kytička a Domov s pečovatelskou službou Milevsko, Mateřská škola v Krumlovské ulici v Prachaticích a prachatický Domov seniorů Mistra Křišťana.

Jedinými držiteli značky Mezigeneračně na jihu Čech jsou ovšem zatím pouze spolupracující MŠ Jahůdka Bechyně a Domov pro seniory Bechyně. Podle údajů www.mezigeneracne.cz má v současné době právo k jejímu užití v celé ČR 39 zařízení, vesměs mateřských škol a seniorských domovů různého typu.

„Prarodiče, tedy babičky a dědečkové, už bohužel léta nefungují v rodinách tak, jak bývalo zvykem. A to přesto, že historicky se vztah dětí a seniorů osvědčil jako oboustranně velmi přínosný. Zejména proto máme zájem na tom, aby se nevytrácela přirozená generační vazba mezi dětmi a seniory,“ konstatovala Jana Vostoupalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám