Hlavní obsah

Máte doma muzejní kousek? Věnujte jej Národnímu technickému muzeu

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní technické muzeum a kolektivní systém Elektrowin se rozhodly pokračovat v úspěšném projektu roku 2017 nazvaný Máte doma muzejní kousek? Věříme, že i letos využije možnosti nabídnout svůj vysloužilý spotřebič do sbírek Národního technického muzea mnoho zájemců a že NTM získá další přírůstky do svých sbírek.

Foto: Táňa Modlová
Článek

Další ročník projektu byl vyhlášen 12. března. Letos poběží od března do konce roku. Ve třech termínech (30. 6., 30. 9. a 31. 12.) bude provedeno vyhodnocení jednotlivých etap, kdy kurátor NTM vybere 5 spotřebičů s nejvýznamnějším přínosem pro sbírku.

Majitelé vybraných spotřebičů získají od Elektrowinu poukázku na nákup spotřebního zboží v hodnotě 500 Kč. Za každý spotřebič zařaditelný do sbírek NTM obdrží jeho majitel na základě uzavřené darovací smlouvy dvě čestné vstupenky do muzea pro dvě osoby s půlroční platností.

Na konci roku 2018 kurátor NTM vybere ze všech zařazených spotřebičů „Nej muzejní kousek 2018“, tedy nejpřínosnější spotřebič, který byl v roce 2018, v rámci projektu Máte doma muzejní kousek?, zařazen do sbírek a jeho majitel získá od Elektrowinu poukázku na nákup spotřebního zboží v hodnotě 5 000 Kč. 

Pokud i vy máte doma starý domácí spotřebič a rádi byste jej věnovali muzeu, můžete se zapojit do soutěže. Stačí předmět vyfotit, doplnit jeho popis - odhadované stáří, stav, dochované příslušenství, případně další informace (manuál, návod, prodejní doklad, apod.) a vše zaslat emailem na adresu muzejni.kousek@elektrowin.cz. 

Šance pro zapsání nabízeného předmětu do sbírek zvyšuje jeho kompletnost, a to i v podobě dochovaných originálních obalů, návodů a účtenek dokládající místo a rok jeho koupě.

Pro inspiraci možným soutěžícím může sloužit loni získaný elektrický mlýnek na kávu Eta oranžové barvy zakoupený v roce 1987 v Domácích potřebách Praha za 310 Kčs nebo jednoplotýnkový sporák československého výrobce Alba Hořovice z druhé poloviny 40. let pocházející z jídelny Pacovských strojíren, který do soutěže přihlásili se souhlasem vedení její zaměstnanci. Zajímavým přírůstkem je i nepříliš využívaný svatební dar (ideální stav pro muzejní sbírky) pračka Dana výroby bratří Stárů také z poválečných 40. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám