Hlavní obsah

Martin Matzke poprvé v závodě FIA GT1

Novinky, Karel Kubeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První účinkování Martina Matzkeho v seriálu Mistrovství světa GT1, který se jel 26. března v Abu Dhabí, by se dalo nazvat „křest ohněm“. V neskutečném vedru, kdy panovalo na moderní závodní trati okolo 35°C, se teplota ve voze pohybovala na hranici 70°C.

Foto: Karel Kubeš

Vůz Ford GT Belgian Racing Marc VDS

Článek

Za těchto podmínek to pro jednadvacetiletého rodáka z Roudnice nad Labem ve zcela novém šampionátu, voze, týmu a s novým kolegou nebylo skutečně nic jednoduchého. Dvě dvanáctá místa v obou závodech jsou s ohledem na obrovskou konkurenci těch nejlepších pilotů světa velmi dobrá.

Mladý jezdec měl dost ztíženou situaci před závodním víkendem v tom, že neměl možnost ve voze Ford GT najet ani metr testu. Toto auto je o poznání náročnější ovládat než vůz kategorie GT3 BMW Alpina, se kterým Martin v poslední době hodně závodil. Kromě toho brzdění levou nohou, které je zde nutností, bylo také další novinkou.

Ke všemu se přidaly technické problémy, a tím zásadní snížení možnosti najet alespoň nějaké kilometry ve volných testech. Přes všechny tyto skutečnosti je úvod sezóny možné hodnotit jako velmi dobrý první krok v nejprestižnější a nejnáročnější sérii FIA GT na světě.

„Závod byl pro mě velice náročný. Bohužel se pro začátek nové sezóny a zároveň pro můj debut v GT1 sešlo hodně věcí, které byly nové a nebylo jednoduché se s nimi vypořádat. Nicméně moji spolupráci s týmem hodnotím velmi pozitivně. Tým je velice profesionální a účast v takovém týmu mi pomůže rozvíjet dosavadní kariéru. Dalším pozitivem pro celou sezonu je můj perfektní spolujezdec Miloš Pavlovič, se kterým jsem se dokonale sžil nejen po závodní stránce, ale také mimo ní, a to je velice důležité. Miloš je velice zkušený, a vřele mi předává jeho těžce nabité zkušenosti, a toho si velice cením," uvedl Martin Matzke.

Další závod se uskuteční 10. dubna v belgickém Zolderu, což je domácí závod pro celý Martinův tým. Bude zajímavé sledovat, jak se bude šampionát pro mladého jezdce vyvíjet dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám