Hlavní obsah

Marta Kolářová vystavuje své malby a objekty v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Od 29. ledna až do 15. března je k vidění v prvním patře Domu umění na Jurečkově ulici v Ostravě výstava maleb a objektů ostravské umělkyně Marty Kolářová. Na vernisáži ji představil ředitel GVUO Jiří Jůza a kurátor výstavy Milan Weber.

Foto: Josef Zajíc

Galerie výtvarného umění Ostrava, Dům umění Ostrava. Marta Kolářová: Špitál, 2013

Článek

Vystavovaná umělecká díla jsou inspirována ostravskou krajinou a prostředím. Expresivní obrazy vychází z autorčiných duševních nálad a prezentuji autorku jako velmi citlivou duši se sklonem k melancholii.

Výstava s názvem Marta Kolářová prezentuje téměř stovku maleb, kreseb a objektů z let 2006 až 2020. Malby větších i menších formátů, včetně devíti objektů zaplňuje horní dvojsálí ostravského Domu umění. Vztah k umění byl autorce již nadělen do vínku. Je dcerou ostravského fotografa Viktora Koláře a divadelní scénografky Marty Roszkopfové.

„Její tvorba je inspirována periferní industriální krajinou Ostravy. Město je jejím hlavním námětem. Ne však ledajaké město. Kolářová vytrvale maluje nevábné a většinou bezútěšné ostravské motivy a nehostinná městská zákoutí. Vychází vždy z autentických prožitků, z toho, co ji obklopuje a oslovuje. Používá přitom velmi střídmou barevnost, šedou, černou, modrou, což jsou však barvy s nepřeberným množstvím nuancí. Zobrazované motivy tak korespondují s melancholickými pocity prázdna a bezvýchodnosti. Autorka je překonává pozitivním aktem malby,” vysvětlil kurátor výstavy Milan Weber.

Galerie výtvarného umění Ostrava v rámci výstavy vydává katalog, který shrnuje autorčinu tvorbu s posledních patnácti let. Úvodní slovo v něm mají Milan Weber a Michael Rittstein. Katalog je od 29. ledna k zakoupení v pokladně Domu umění v Ostravě a na e-shopu GVUO.

Marta Kolářová (1976), malířka, grafička, fotografka vystudovala Střední školu uměleckých řemesel, obor propagační grafika a Akademii výtvarného umění v Praze v ateliéru Jiřího Lindovského, Antonína Střížka a Michaela Rittsteina. Jejím leitmotivem je město Ostrava. Autorka je zastoupena v řadě českých soukromých sbírek. Svou tvorbu prezentuje na autorských a skupinových výstavách v České republice i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám