Hlavní obsah

Mário Biháry a Bachtale Apsa zahrají v Malostranské besedě

Novinky, Tomáš Kopečný

Víte, co znamená název Bachtale Apsa? Překládá se jako Slzy štěstí a vyjadřuje pestrost nálad a emocí. A taková je přesně formace kolem akordeonisty a klavíristy Mária Biháriho, jejíž hudba vychází z tradičních romských melodií a řadí se ke špičce ve svém žánru.

Foto: Archív Mário Bihary&Bachtale Apsa
Článek

Kapela zahraje dnes večer od 20.30 hodin v pražské Malostranské besedě.

„Kapelu Bachtale Apsa tvoří opravdu vynikající muzikanti, kteří dokáží své koncerty pořádně rozjet. Jsou nabité energií a plné pestrostí nálad a emocí. Hudba v sobě snoubí kořeny balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů, vlivy sinti jazzu i klasického čardáše. Skvělé vokály a muzikantské výkony slibují opravdu úžasný hudební zážitek a všichni, kdo mají rádi špičkovou romskou hudbu, by si ho neměli nechat ujít,“ vybízí David Pešek Dvořák.

Kapela Bachtale Apsa hraje od roku 2010. Hlavou kapely je známý akordeonista a klavírista Mário Bihári, který patří k nejlepším romským interpretům u nás. Doplňuje ho kytarista a vynikající zpěvák Peter Horvát, houslista a basista v jednom Adam Pospíšil, perkusista Standa Vít a příležitostně i bubeník Michal Nosek, kteří dodávají kapele precizní rytmický základ. Hudba Bachtale Apsa je zdobena typickými vokály, do kterých se zapojují všichni členové.

„Za tu dobu své existence kapela odehrála na 300 koncertů doma i v zahraničí, nejdále asi v Indii a v Alžírsku. Příležitostně spolupracuje s různými osobnostmi hudební scény, naposledy např. s raperem Vladimírem 518 nebo s herečkou a zpěvačkou Bárou Hrzánovou. Kapela je prostě jedinečná, a kdo by si ji chtěl poslechnout naživo, příležitost má teď u nás v Malostranské besedě,“ dodal David Pešek Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám