Hlavní obsah

Marie Mojová z Karviné oslavila 100. narozeniny

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoletou občankou Karviné se v pátek 24. dubna stala Marie Mojová. Při této příležitosti paní Marii popřál i náměstek primátora Miroslav Hajdušík.

Foto: Milan Haluška
Článek

Marie Mojová se v Karviné narodila 24. dubna 1915, tehdy jako Mrozková. Měla tři další sourozence (žádný již nežije), v roce 1939 se provdala za Viléma Moje a odstěhovala se s ním do Orlové. Manžel pracoval celý život na koksovně OKD v Orlové. Paní Mojová se starala o rodinu – měli dva syny a dceru, synové žijí dnes v Havířově a Bohumíně. Jeden syn pracoval jako horník na šachtě, zeť také, další syn byl u dráhy.

Paní Mojová již 15 let žije u své dcery Drahuše Klodová. Ta prozradila, že maminka byla celoživotní optimistka.

„Mamince už sil ubývá, ale je pořád usměvavá, má dobrou náladu. Ona se snad nikdy nenaštvala, je to kliďas. Má ráda kolem sebe plno lidí,” uvedla dcera.

Další dvě karvinské občanky už mají více než sto let, jedna slaví nyní v dubnu 101. Stovku kromě paní Mojové letos oslaví další dáma. Nad 95 let žije ve městě 16 lidí, mezi nimi je jediný muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám