Hlavní obsah

Marie Iljašenko představí svou prvotinu Osip míří na jih v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorské čtení básnířky, překladatelky a editorky časopisu Labyrint revue je dalším projektem, pod kterým je podepsána spolupráce polického Muzea papírových modelů v Polici nad Metují a BB kavárny. Konat se bude 25. února od 18:00 hodin.

Foto: Ondřej Lipár
Článek

Marie Iljašenko v první řadě představí svou básnickou prvotinu Osip míří na jih, za kterou byla nominována na cenu Magnesia Litera.

O sbírce Tomáš Gabriel v časopise Host (6/2015) napsal: „Když přemýšlím, co dělá debutovou sbírku Marie Iljašenko Osip míří na jih tak zvláštní, napadá mne, že působí dojmem, jako by byla předčítána nějakou vypravěčkou, jako by celá ta věc s poezií byla ve skutečnosti jen epizodou v nějakém větším, osudovém vyprávění. Vybavuje se mi Šeherezáda a hned potom taková ta babka v okně z Mrazíka. Nejsou tak ovšem psány celé básně, jde spíše o detaily.“

Autorka se narodila v Kyjevě, vyrůstala v Polici nad Metují (Město Police nad Metují podpořilo vydání básnické sbírky) a momentálně žije v Praze. Do Police nad Metují se dostala v rámci projektu Návrat Volyňských Čechů. Rodina dostala možnost vybrat si z několika měst a vybrala si právě Polici.

Město a krajina, kde vyrůstala, se odráží i v její tvorbě. V básních lze najít odkazy na horu Ostaš nebo Broumovské stěny. Martin C. Putna dokonce zdůrazňuje její „mnohovrstevné“ kořeny, jako jeden z podstatných vlivů na její tvorbu: „A ano, v jejím Osipovi jsou i živly velmi středoevropské, zejména humor a idea oné ‚rakouské‘ domácké útulnosti, kdežto ‚východní‘ citová expresivita a rozervanost schází. Trvám však na tom, že unikátní literární start Marie Iljašenko je umožněn právě i její ‚dvojdomostí‘.“ Samozřejmě, že kromě kraje a místa kde vyrůstala, lze v její tvorbě vysledovat i vlivy ruské a světové literatury, které nejsou zcela zanedbatelné.”

Ať už je to jakkoliv, poezie má úžasnou schopnost oslovovat lidi napříč společenským i generačním spektrem. A opravdu dobrá poezie nekončí dobou existence či života autora a jeho generace, ale dokáže promlouvat i přes propasti času. Osip mířící na jih má předpoklad stát se básnickou sbírkou, která tohle dokáže.

„Až přírodně působí její práce s rýmy a asonancemi, které mají takovou kvalitu a zvučnost, jaká se zrovna povede, jaká se zrovna hodí. Nějakým zázrakem banální rýmy neruší, ale naopak dodávají těm podmanivějším zdání písňové nenucenosti,“ napsal výše zmiňovaný Tomáš Gabriel.

Zda dokáže i v dnešní přetechnizované době poezie oslovit publikum napříč generačním spektrem, se můžou návštěvníci sami přesvědčit v polické BB kavárně.

Literárním podvečer bude provádět Jáchym Dvořák, zakladatel nakladatelství Labyrint a vydavatel časopisu pro děti chytrých rodičů s názvem Raketa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám