Hlavní obsah

Marie Iljašenko a Osip míří na jih

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 25. února večer zazněla v BB kavárně v Polici nad Metují poezie - v sousedství Muzea papírových modelů představila svou literární práci Marie Iljašenko, autorka básnické sbírky Osip míří na jih.

Foto: Martina Váňová
Článek

Ač prioritně Osip z názvu sbírky není Osipem Mandelštamem, v průběhu večera Marie přečetla i jednu báseň tohoto ruského básníka. Ale večer se nesl hlavně na notě její vlastní tvorby. V první polovině přečetla pár básní ze sbírky, která byla nominována na cenu Magnesia Litera.

Potom si asi třicet posluchačů vyslechlo rozhovor mezi autorkou a nakladatelem a vydavatelem Joachymem Dvořákem. V něm Marie Iljašenko poodhalila zákulisí nejen vzniku básní, ale představila trochu i sama sebe a trochu na sebe řekla, i co „má či nemá ráda“, včetně jmen několika literátů. A zavzpomínala i na první dny a měsíce v tehdejším Československu, kam přišla v osmi letech v rámci přesídlení volyňských Čechů z Ukrajiny.

Pomyslnou třetí částí bylo pak přečtení povídky Jak jsme pozorovali Perseidy, která místy odhalila i její pohled na Polici nad Metují. Místy na povrch textu vystoupily i autobiografické prvky. Marie Iljašenko se představila jako „hotová“ autorka, která nemá problém s definováním vlastního názoru. Pokud se jí něco nelíbí, umí to říct se stejnou jistotou, jako umí popsat to, co má ráda.

Autorské čtení zaštítilo Muzeum papírových modelů a Město Police nad Metují. Akci podpořily BB kavárna a Květinářství u Petry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám