Hlavní obsah

Mariánské poutní slavnosti v Krupce opět nabídly bohatý program

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Krupka pořádalo o druhém zářijovém víkendu tradiční Mariánské poutní slavnosti, které se konaly v centru města. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program, během kterého mimo jiné vystoupili Aleš Brichta, Tomáš Linka a Přímá linka, Maxim Turbulenc nebo Kroky Michala Davida.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Mariánské poutní slavnosti v Krupce

Článek

„Vítám všechny přítomné a dovolte mi, abych zahájil letošní slavnosti. Jsem velmi rád, že Mariánské poutní slavnosti v našem městě se těší takovému zájmu a přeji všem návštěvníkům příjemnou zábavu,” řekl při zahájení slavností starosta Krupky Zdeněk Matouš. Krupské veselí tak mohlo začít. Každý rok na všechny návštěvníky čekal bohatý kulturní program a stejně tomu bylo také letos.

Oba dva víkendové dny na návštěvníky slavností čekaly pouťové atrakce, prodejní stánky a dobové hry. Na samotném Mariánském náměstí se konaly Porcelánové trhy Českého porcelánu z Dubí, výstava automobilů a Festival dřevěných her a hraček.

Krupka je historické město, a proto nemohla chybět vystoupení kejklířů, šermířů, tanečnic a účast prodejců s dobovými výrobky či stánky s upomínkovými předměty. Nechyběla tedy přítomnost kejklířské skupiny Vagabundus, šermířské skupiny Fénix, tanečnice Čekirdek nebo ohnivá show skupiny 2Much Fire.

První den slavností vyvrcholil večerním koncertem Aleše Brichty. Na fanoušky české rockové legendy čekaly všem dobře známé klasické rockové balady Barák na vodstřel a Dívka s perlami ve vlasech. Zaznělo však také pár hitů z letošního nového tvrdšího alba Anebo taky datel. Celý program letošních Mariánských poutních slavností pak v neděli odpoledne na velké scéně na Mariánském náměstí ukončily Kroky Michala Davida.

Slavnosti však také byly místem nevšedního okamžiku. Blížící se kulaté jubileum významného českého country zpěváka Tomáše Linky, který v Krupce vystoupil se svojí skupinou Přímá linka, iniciovalo vydání výběru pětatřiceti největších hitů a pěti letošních novinek na 2CD To nejlepší – 40 odstínů country. Nové album, které vyšlo pouhý den před zahájením krupských slavností 11. září, zpěvák představil veřejnosti právě v Krupce. Tomáš Linka je vedle Michala Tučného nejdůležitějším představitelem naší městské country scény, méně spojené s trampským odkazem či americkými westernovými veterány. 

Vzhledem k tomu, že vjezdy do centra města byly z pochopitelných důvodů uzavřeny, udělal dobře každý, kdo přišel pěšky nebo pro příjezd do Krupky použil hromadnou dopravu. Organizátoři každý rok připravují program již od jara a z pečlivosti přípravy celé akce je vidět, že vedení města věnuje této tradiční akci velkou pozornost.

„Uskutečnit akci typu našich slavností vyžaduje důkladnou přípravu a koordinaci všech pracovníků a složek, které se na organizaci programu podílejí. Rád bych poděkoval všem, kteří se podíleli svými schopnostmi, zkušenostmi a svou energií na zdárném průběhu celého víkendu. Poděkování též patří strážníkům naší městské policie a státní policie, kteří dohlíželi na klidný průběh slavností,” řekl k průběhu Mariánských poutních slavností místostarosta Krupky Karel Rouček.

Vzhledem k tomu, že zájem veřejnosti o konání krupských slavností je skutečně velký, tak také příští rok počítá vedení města již nyní s pořádáním dalšího ročníku. Všichni příznivci se tak mají na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám