Hlavní obsah

Marek Dusil přiveze do Skvrňan Karlsbad

Novinky, Jan Albrecht

Po dvou letech se vrací na skvrňanskou scénu mezi knihami písničkář Marek Dusil. A co je nového od jeho poslední návštěvy? Po anglicky zpívaném EP RAW (2017) vydává se svojí skupinou Marek Dusil Blend nové CD, nazvané Karlsbad (2018).

Foto: Marek Dusil (archiv)

Marek Dusil

Článek

Marka Dusila (sólo) si můžete přijít poslechnout do pobočky Knihovny města Plzně – do Obvodní knihovny Skvrňany, kde zahraje mezi knihami 12. března od 18:00 hodin.

Kdo je Marek Dusil (a Blend)?

Marek Dusil, leader skupiny Marek Dusil Blend, se autorsky podílí nejen na repertoáru své kapely, ale přispěl i na album Baromantika své sestry Lenky Dusilové. 

Kapela s názvem M.d´Usil  & Youngblood vznikla v roce 2001 a byla triem. Kromě zakladatele hrál na basu Standa Spilka a na bicí Pavel Douša. Na kvartet se kapela proměnila příchodem kytaristy Honzy Košťála a běžela asi do roku 2003. Po Honzovi přišel do kapely jako kytarista Michal Štrobl, kde vydržel do roku 2005. Pak bylo období stagnace, a hledání nových východisek. Mezitím vzal basu na čas Míša Kysela. 

V té době přišla nabídka na produkci demosnímku od Štěpána Smetáčka, a tak bylo natočeno EP KLID, které natáčeli vesměs ve dvou, s pomocí Michaela Kyselky na foukačky, a v Nenapsané na basu. V roce 2005 přijal post bubeníka dočasně David Landštof a na basu Pavel Matyáš. Když již David nestíhal své závazky, doporučil Aleše Kondýska, a ten již v kapele zůstal. Bany, kytarista v té době přestěhovaný z Ostravy, začal v kapele od roku 2005 stejně jako Pavel Matyáš. 

V roce 2008 přišlo rozhodnutí natočit album sami, neboť žádné z vydavatelství neprojevilo zájem o komunikaci ani nahrávání. Štěpán Smetáček pak vybral z natočených 13 písní deset a zprodukoval je postupem času do formy, kterou již máte možnost dnes ocenit na albu COSI. Masteringu se ujal Honza Černý ze Žentouru a stejnojmenného studia a dal desce parádní zvuk.

Křest alba proběhl v pražské Malostranské besedě, a křtícího ceremoniálu se ujal Michal Hrůza. Jako hosté se objevil na foukací harmoniku Michael Kyselka, na saxofon Ondra Zátka, zazpívala Jitka Andrášková z Filip M. A samozřejmě sekundoval ve spoustě věcí, vesměs za klávesami, sám producent alba, Štěpán Smetáček.

Od dubna se podařilo umístit album do distribuce fyzické i elektronické díky Indies Records. 

Album OCEAN vznikalo necelé dva roky, po rozpadu původní sestavy. Kmenovými členy se stali Jáchym Štětka - akustická kytara, Vráťa Hubička - kontrabas a Marcel Jakubovje - cajon a perkuse. Na albu je řada hostů: Michael Komárek - low whistle, Michael Kyselka - foukací harmonika, vokál, Petr Tichý - kontrabas, David babka - lap steel-guitar, Jana Lota - vokál, Lenka a Irena Dusilovi - vokály.

Produkce alba se ujal opět Štěpán Smetáček, který nahrál do některých songů bicí, klávesy a elektrickou kytaru. Album bylo distribuováno přes Supraphonline do všech digitálních obchodů a fyzicky do kamenných obchodů včetně Bontonlandů.

Deska sklidila skvělé recenze v Čechách i na Slovensku a v USA. V listopadu byla vyhlášena na Britské rozhlasové stanici Marlow FM 97,5 za Album of The Week. Mezitím se album dostalo i do občasného vysílání na Celtic music radio Glasgow a dostalo se i do dalších pořadů zahraničních rádií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám