Hlavní obsah

Mapami roku 2010 Atlas krajiny ČR a turistická mapa Pomezí Krkonoš

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kartografická společnost ČR vyhlásila na veletrhu Svět knihy v Praze Mapy roku 2010. Ve 13. ročníku soutěže v kategorii atlasů a souborů map zvítězil Atlas krajiny České republiky financovaný MŽP a zpracovaný kolektivem řízeným z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.

Foto: Petr Skála

Soubor Svědectví map,který je výsledkem bádání profesora z FLD ČZU v Praze Ivana Ročka v českých archívech,pomáhá studentům při studiu geodezie.

Článek

V této kategorii byla velká konkurence. Vždyť mezi nominovanými díly byly rovněž  Kapesní atlas světa z Kartografie Praha, dále edice turistických a cykloturistických map 1 : 25 000 vydávaná společností Geodézií On Line a soubor Svědectví map – lesní mapy vydaný Národním zemědělským  muzeem Praha.

V další kategorii samostatných mapových děl se stala v konkureci  turistických map vítězem turistická mapa Pomezí Krkonoš a Jizerských hor vydaná ve vydavatelství ROSY. Ani v této kategoii to porotci neměli snadné, neboť i další nominované mapy CHKO Český ráj a Cykloráj Ralsko od Geodézie On Line, dále Labská stezka, Drážďany – Praha, dálková cyklotrasa 1 : 60 000 a  rybářská mapa - Jižní Morava od společnosti SHOCart splňovaly všechna kritéria.

V  kategorii digitální kartografické produkty a aplikace na internetu byla oceněna Historická ortofotomapa ČR připravena společností GEODIS BRNO.

Zatímco v kategorii školních produktů nebyla oceněněna žádná díla, v kategorii výsledků studentských prací byla v konkurenci děl z pěti vysokých škol za nejlepší vyhlášena práce Analýza vývoje města Olomouce pomocí územních plánů a jeho vizualizace obhájena Zuzanou Zapletalovou na Univerzitě Palackého v Olomouci.  

Nad rámec nominací v jednotlivých kategorií byla komisí pro soutěž Mapa roku 2010 udělena ještě dvě zvláštní ocenění. První převzali tvůrci mapového souboru Svědectví map – lesní mapy vydaným Národním zemědělským  muzeem a na němž spolupracovali mimo jiných i iniciátoři souboru Ivan Roček z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Petr Fencl z NZM. "Je to v pořadí již třetí soubor, který je obdivovaný tuzemskými i zahraničními historiky, lesníky, kartografy a krajináři," pochlubil se Petr Fencl z NZM.

Čestné uznání bylo uděleno rovněž společnosti SmartGIS za Komplexní mapy veřejné dopravy.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám