Hlavní obsah

Mamuti obsadili ostravský Avion

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mamut žil před 2 milióny až 11 tisíci lety v Evropě, Asii a Severní Americe. Přesto ho právě v těchto dnech můžete na vlastní oči spatřit v ostravském Avionu. A nejen jeho. Společně s ním se zde usídlili pásovec, šavlozubec smilodon, nosorožec a jeskynní jev, což je mohutný druh lva.

Foto: archiv obchodního centra Avion
Článek

Po ledově klidných vánocích, kdy zde přebývali lední medvědi, tak v tomto ostravském obchodním centru nastala doslova doba ledová…

Expozice pravěkých obrů v životní velikosti, kteří byli vytvořeni umělci ve formě přesných paleontologických rekonstrukcí, bude v prostorách Avionu vystavena až do 10. února.

„Návštěvníci, kteří chtějí o těchto gigantech žijících před mnoha tisíci lety vědět víc, mohou využít pravidelných prohlídek s odborným průvodcem zdarma. Ve všedních dnech probíhají každou celou hodinu od 16 do 18 hodin, o víkendech pak od 14 do 18 hodin. Start prohlídky je vždy u infostánku (v blízkosti C). Kromě toho děti i dospělí mohou v dětském kině v prostorách food courtu zhlédnout dokument Mamut: titán doby ledové, který je zde promítán po celý den,“ přiblížila výstavu Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě. Dodala, že výstavu mohou využít k bezplatné exkurzi také žáci mateřských a základních škol.

A jak vlastně trojrozměrné modely těchto gigantů vznikly? Práce umělců začíná vytvořením ocelové nosné kostry zvířete, ta je obalena polystyrenem, který tak dá zvířeti hlavní podobu. Dlouhá srst je na modelech nahrazena barveným lnem, krátkosrstá zvířata jsou pokryta srstí dnes žijících savců s ohledem na tehdejší vzhled. Zkušení modeláři se pak věnují zasazení očí, modelaci očních víček, zubů, drápů, uší a kopyt.

Jedná se tak o přesné paleontologické rekonstrukce pravěkých zvířat v životní velikosti. Paleontologové odpovídali za odbornou správnost každého modelu a výtvarníci s modeláři se zaměřovali na jejich vizuální stránku, dali jim výraz, čímž se výsledné dílo odlišuje od strnulých muzejních exponátů. Díky tomu si tak návštěvníci Avionu, největšího obchodního centra na severní Moravě, mohou při pohledu na tato pravěká zvířata zblízka uvědomit, jak ohromující byla jejich velikost a jak úžasní tvorové to byli.

Po celou dobu výstavy od 11. ledna do 10. února bude zároveň probíhat soutěž o týdenní výhry, v rámci nichž získá vždy pět výherců zajímavé ceny od partnerů akce. Na závěr bude vyhodnocena i hlavní soutěž o zájezd do rakouských Alp pro celou rodinu. Bližší informace naleznete na stránkách Avionu nebo v infocentru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám