Hlavní obsah

Malý, ale cenný přístroj pomáhá lékařům Nemocnice Prostějov odhalit novorozeneckou žloutenku

Novinky, Radka Miloševská

Na dětském oddělení Nemocnice Prostějov, která je součástí skupiny Agel, se se vší parádou ukazuje nový bilirubinometr – tedy malý, ale velmi šikovný přístroj, který miminkům ušetří trápení, maminkám stres a zdravotníkům každodenní práci.

Foto: Barbora Olejníková

Zástupkyně primářky dětského oddělení MUDr. Martina Škývarová vyšetřuje bilirubinometrem.

Článek

Bilirubinometr je cenným nástrojem, který jednoduše změří novorozeneckou žloutenku. Prostějovská nemocnice doposud používala starší přístroj, jenže ten po letech začal pomalu dosluhovat, a proto pořídila nový.

Bez cenného pomocníka si již totiž lékaři ani sestřičky neumí práci ani představit. Přístroj stačí jednoduše přiložit ke kůži dítěte, naměřené hodnoty pak řeknou, jaké je množství bilirubinu – krevního barviva z rozpadajících se krvinek.

„Dochází tedy k odstranění bolestivých odběrů z krve a zároveň lze tímto přístrojem vyšetřit novorozence velmi nízkých gestačních týdnů. Přesnost měření bilirubinu je velmi vysoká, výsledek vidíme během sekund, nikoli hodin, takže pomáhá urychlit rozhodování,“ uvádí přednosti přístroje zástupkyně primářky dětského oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Martina Škývarová s tím, že další výhodou je také propojitelnost systému a přenos dat do počítače.

Novorozenecká žloutenka je nejběžnějším onemocněním dětí, které se projeví jen pár dní po porodu. „Je charakterizována žlutým zbarvením očního bělma, kůže a sliznic a postihne 45 až 65 procent zdravých novorozenců,“ popisuje MUDr. Martina Škývarová a dodává, že onemocnění lze léčit fototerapií či výměnnou transfuzí.

Ve vážnějším případech však může novorozenecká žloutenka způsobit dokonce i ztrátu sluchu, snížení inteligence a opoždění psychomotorického vývoje. Proto je velmi nutná prevence. „Tedy pečlivé sledování a časté kontroly, spolehlivá identifikace a adekvátní léčba,“ apeluje zástupkyně primářky.

Na všech dětských odděleních Středomoravské nemocniční, tedy v Nemocnici Prostějov, v Nemocnici Přerov a v Nemocnici Šternberk jej zdravotníci využívají denně, jen za první pololetí letošního roku se ve všech třech nemocnicích narodilo téměř 1300 miminek.

Reklama

Výběr článků

Načítám