Hlavní obsah

Malované na skle: nejlepší inscenace zlínského divadla loňské sezóny

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slavnostním zahájení jubilejní 70. sezóny Městského divadla Zlín byly vyhlášeny výsledky divácké ankety Aplaus 2015. Vítězové ankety si odnesli skleněnou sošku z dílny výtvarníka Jiřího Vosmíka.

Foto: foto Josef Omelka

Režisérka zbojnického muzikálu Malované na skle Hana Mikolášková při přebírání ceny Aplaus 2015.

Článek

Letos hlasovali diváci pošestnácté a stejně jako v předešlých letech mohli dát svůj hlas herci a herečce, kteří je v sezoně 2014/2015 nejvíce zaujali. Cenu Aplaus za nejlepší inscenaci sezóny pak získal titul, který dosáhl nejlepšího výsledku za celosezónní hlasování diváků po každém představení.

Výsledky ankety Aplaus 2015

Nejlepší ženský herecký výkon sezony 2014/2015:

1. Marie Vančurová, která se zároveň stala absolutní vítězkou ankety a získala Cenu Herecké asociace 

2. Petra Králová

3. Markéta Kalužíková

Nejlepší mužský herecký výkon sezony 2014/2015: 

1. Gustav Řezníček 

2. Tomáš David

3. Radovan Král 

Inscenace sezóny 2014/2015:

1. Malované na skle – režie Hana Mikolášková 

2. Dokonalá svatba – režie Michaela Doleželová a Roman Vencl

3. Devět měsíců – režie Robert Sedláček

Cena ředitele divadla za umělecký a etický přínos Městskému divadlu Zlín:

Ředitel divadla Petr Michálek letos na slavnostním zahájení udělil Cenu ředitele divadla za umělecký a etický přínos Městskému divadlu Zlín Ivanu Kalinovi, herci a řediteli divadla v letech 1990 – 1997. 

Ivan Kalina

*10. 11. 1942 v Plzni 

Po získání vzdělání v hereckém oboru měl na počátku šedesátých let angažmá v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (dnes Moravské divadlo Olomouc), v Horáckém divadle v Jihlavě a posléze v roce 1966 zakotvil jako herec v Divadle pracujících ve Zlíně.

V roce 1989 se významně podílel na aktivitách stávkového výboru, aby se později postavil přímo do jeho čela. V roce 1990 zvítězil v konkurzu na post ředitele divadla a funkci zastával do 31. 12. 1997. Od té doby byl opět členem hereckého souboru MDZ.

Pro jeho ředitelskou éru byla typická snaha proměnit divadlo v umělecké centrum, kde by se setkávali nejen divadelníci, ale i umělci jiných zaměření. Pod jeho vedením také začala tradice Mezinárodního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie.

V MDZ nastudoval více jak sto padesát rolí. Ta první byla role Filipa ve hře šlamastyka s měsícem, tou zatím poslední role Koukola ve hře Je třeba zabít Sekala. Mezi jeho nejvýraznější role patří moudrý a věrný Blázen v Hajdově inscenaci Shakespearova Krále Leara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám