Hlavní obsah

Málo známý zámek Wraždů v Polici hostí rozsáhlé muzeum RAF, jediné u nás

Novinky, Vratislav Konečný

Goticko-renesanční zámek v Polici na Vysočině je jednou z nejvzácnějších staveb tohoto typ. Je ale, jako blízké Uherčice, pro veřejnost málo známý, což je velká škoda. Posledními majiteli, než byl po roce 1945 zestátněn, byl starobylý rod Wraždů. Od loňského roku je tu jedinečné muzeum RAF.

Foto: OÚ Police

Z letecké expozice

Článek

Objekt většinou vlastnila drobná šlechta, první zmínka o tvrzi je z roku 1358. Rozsáhlou tvrz značně rozšířili v letech 1444-1520. V roce 1524 přibyl nový vstupní trakt a tři oválné věže na nárožích.

Koncem 16. století Tavíkovští z Tavíkovic provedli renesanční přestavbu, z té doby jsou tu arkády. Berchtoldové z Uherčic vlastnili Polici v letech 1633 až 1821, byla provedena barokní přestavba. Poté přišli Segurové a Wraždové.

Příjmení jako trest

Neobvyklé jméno Wraždové dostali za Zikmunda Lucemburského. V rodu došlo k bratrovraždě a císař nařídil, že po devět pokolení budou muset nosit potupné jméno. Jenže Wraždové se ho nevzdali ani po vypršení lhůty, nosili ho až do minulého století, kdy vymřeli po meči. Stát sebral Wraždům zámek kvůli tomu, že vnuk majitele sloužil v německé armádě. 

V zámku najdete zajímavost. V malé kapli je prosklená rakev s ostatky jednoho z prvních křesťanských mučedníků. Pořizovat si takové věci bylo kdysi v módě, pak to církev sama zakázala.

Muzeum hrdinů RAF

„Muzeum RAF v Polici je jediná stálá expozice tohoto druhu v ČR. Vzniklo jako společný zájem a projekt obce Police, Evropského vojenského vzdělávacího a rekreačního centra armádního generála Karla Janouška, Nadačního fondu - Czech Spitfire Club, spolku letecké historie a s podporou mnoha dalších organizací.

Cílem spolku a jeho partnerů, podporovatelů a sponzorů je zprostředkovávat  mladé generaci pozitivní vzory a morální odkaz československých letců a dalších vojáků, kteří za druhé světové války bojovali proti fašismu. Při návštěvě Muzea RAF v Polici si vzpomenete na 2507 čs. příslušníků RAF, tedy pilotů, posádek, pozemního personálu, žen i mužů,” říká starosta obce Bc. Karel Janoušek. 

Expozice je zaměřena na jedno z nejslavnějších období české vojenské historie.

„Tedy na období mezi zářím 1939 a květnem 1945. Tehdy se naši letci a další vojáci postavili v Polsku a poté ve Francii, ve Velké Británii a v Rusku, ale i na dalších místech světa se zbraní v ruce nacismu a fašismu. Uskutečnili tak to, co jim bylo na podzim 1938 a jaře 1939 znemožněno.

Zejména pro mládež, ale nejen pro ni, je dnes nutné předkládat informace formou, která zaujme. Zanedbatelná není ani několikrát v dějinách ověřená skutečnost, že národ, který se ze své historie nepoučí, riskuje, že se historie bude opakovat. Věříme, že objektivním informováním o oné době můžeme oslovit i dnešní mladou generaci. Ke své práci chceme využívat moderní prostředky, které umožňuje internet a audiovizuální technika, ale chceme rovněž vzbudit zájem i o čtení knih, ale i o navštěvování míst, která s historií souvisejí,” dodal Karel Janoušek

Muzeum RAF v Polici je dlouhodobou expozicí. Jsou v něm vystaveny předměty, mapy, osobní věci, součástky letadel. Informuje, jak naši letci žili a jak bojovali za naši svobodu.

Muzeum a zámek se letos slavnostně otevřou 23. června. V letošním roce by měl být zámek přístupný od 15. června do 16. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám