Hlavní obsah

Malířskou tvorbu Josefa Procházky představuje čáslavská Galerie 427

Novinky, Ladislav Málek

Čáslavská galerie 427 představuje malířskou tvorbu Josefa Procházky (narozen 30. 1. 1909 v Horních Krutech), malíře krajin a zátiší v Praze, žáka akademie výtvarných umění v Praze v letech 1929 až 1936 v atelieru krajinomalby u profesora Otakara Nejedlého.

Foto: Ladislav Málek

Josef Procházka, U Sázavy

Článek

Josef Procházka maloval nejraději v okolí Stříbrné Skalice v Posázaví. Ví se o něm, že rád houbařil, měl rád jadrný venkovský humor, ale zároveň obdivoval noblesní chování, které měla jeho osudová žena Marie Čermínová (potomek šlechtického rodu Slavatů z Chodova). S Marií se oženil dvakrát, ale také dvakrát rozvedl, příčinou byl vždy jeho kladný vztah k ženám. Byl velmi oblíbeným hostitelem bujarých večírků, ať už ve Stříbrné Skalici nebo v atelieru ve Slezské ulici v Praze.

Prodejní výstava představuje malíře i v méně známých polohách jako vynikajícího tvůrce, květinových či loveckých zátiší, figurálních maleb a přímořských krajin. Obrazů, které představují krajiny z Posázaví, z okolí Stříbrné Skalice, z Průhonického parku i Vysočiny. Krajiny s osobitými tahy štětce malíře, který celý život obdivoval Kalvodu, Kavána či Blažíčka.

Nabízí setkání s obrazů krajinných zákoutí, někdy realisticky zachycených míst, jindy kompozic z vybraných motivů. A určitě s obrazy, které stojí za to vidět. Josef Procházka zemřel 21. března 1984 v Praze.

Výstava potrvá do 8. června, otevřeno je od 10 do 16 hodin v týdnu a o víkendech po předchozí telefonické domluvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám