Hlavní obsah

Malíř a grafik Michal Halva vystavuje v galerii Kruh na zámku v Rájci nad Svitavou

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Kruh působící v prostorách Státního zámku Rájec nad Svitavou připravuje pravidelné autorské výstavy našich předních výtvarníků i regionálních umělců a také celosezónní tematické výstavy.

Foto: Robert Rohál

Státní zámek Rájec nad Svitavou

Článek

Letošní již čtvrtou zajímavou akcí je výstava děl malíře a grafika Michala Halvy, která byla zahájena slavnostní vernisáží poslední červencovou neděli.

Výrazně barevné obrazy vyznačující se rozmanitostí motivů, neopakovatelnou fantazií a poetičností tvoří Michal Halva kombinovanou technikou. Jeho tvorba je zastoupena v řadě galerií i soukromých sbírkách u nás i v zahraničí. Svou výtvarnou originalitou a výjimečností zaujaly Halvovy obrazy také ve vzdálených zemích, především v Japonsku, kde autor realizoval během 15 let spolupráce již několik samostatných výstav.

Michal Halva se narodil, žije a tvoří v Brně. Malířem na volné noze se stal po roce 1989. Postupem času si vytvořil zcela osobitý a neopakovatelný styl, založený na složité kombinaci podkladových materiálů a rozmanitých technik. Na jeho obrazech jsou náměty z živého i neživého světa, stylizované do pohádkové až fantastické podoby, jejich výrazným prvkem je vtip a jemný humor.

A právě to všechno kdysi ocenil známý český herec Miroslav Horníček, který řekl: „Když jsem se setkal s malířem Michalem Halvou a jeho obrazy, hned jsem věděl, že jsem se ocitl tak trošku v jiném světě. A já si myslím, že malování má toto poslání, uvádět člověka do svého světa a od začátku jsem se tiše radoval, protože jeho svět je zajímavej, vtipnej, tak trochu komediální, barevnej, prostě jinej a od umění nemá člověk čekat víc nebo něco jiného, než být obrazy uváděn do světa fantazie a pomalu se podřizovat, zvykat si na něj a zabydlet se v něm.“

Galerie Kruh vystavuje a prodává obrazy, grafiku, dekorativní i užitou keramiku a originální výrobky dalších uměleckých řemesel. V turistické sezóně je přístupná v provozní době zámku Rájec nad Svitavou, tedy denně kromě pondělí, a přáním jejích pracovníků je připravit všem návštěvníkům příjemné umělecké zážitky a seznámit je s nejnovější tvorbou současných tuzemských výtvarných umělců.

Výstava Michala Halvy potrvá v zámecké galerii Kruh do 16. září a vstup na ni je, stejně jako na všechny výstavy zde pořádané, zdarma. 

Reklama

Výběr článků

Načítám