Hlavní obsah

Maličkou chmelnici v centru města obklopují cenné památky. Vítejte v Žatci

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast, jíž je Žatec střediskem, proslula pěstováním chmele. To je všeobecně známo. Ale již téměř nikdo neví, že město po druhé světové válce bylo téměř kompletně vysídleno a z původních obyvatel se vrátil malý zlomek. Jednalo se o hraniční město v Sudetech.

Foto: Jana Bečková

Chmelový orloj, jediný svého druhu na světě.

Článek

Dnes však opět roste a získává si svou novou tvář vlídnou pro turisty i ostatní návštěvníky. Žatec, jehož název v němčině je Saaz a latinsky Sacz, je město na severozápadě Česka, leží na řece Ohři.

Žije zde přes 19 tisíc obyvatel, což ze Žatce činí největší město okresu. Vzdálenost z Prahy osmdesát kilometrů jde zvládnout za hodinu a půl a ocitneme se ve městě, jehož první písemné zmínky jsou z roku 1004 a to v kronice Dětmara Merseburského. 

Již odpradávna se zde pěstoval chmel a to z důvodu kvalitní půdy a specifických povětrnostních podmínek, které nejsou nikde jinde na světě. A právě tato unikátnost se promítá do historie i současnosti města.

Dnes můžeme obdivovat krásné náměstí Svobody s radnicí a Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice dominující prostřední části prostranství.  A také místní infocentrum umístěné v budově radnice. Kousek od radnice nalezneme nejmenší chmelnici na světě. Ano, zde přímo v centru na náměstí se pěstuje na malém prostranství chmel. Nemalý kousek do této rarity nalezneme na Hošťálkově náměstí Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Město pro svou historickou tradici a zachovalé centrum bylo a je vyhledáváno filmaři a to jak z Čech, tak ze zahraničí. Velkým lákadlem je tzv. židovské město, které bylo opuštěno v roce 1938 a dodnes si včetně synagogy zachovalo původní, i když někdy neudržovaný ráz. A tak zde natočila film Yentl i Barbra Streisandová a v roce 1982 se tu natáčely Holky z porcelánu. Plný výčet filmů jde do desítek a to především pro spoustu nádherných náměstí v celém centru města.

Z náměstí se můžeme vydat ulicí Dlouhou až ke Klášterní zahradě s nádherně upraveným parkem a živými exponáty malými prasátky a papoušky. Odtud je jen malý kousek k nové dominantě města, jíž je Chrám Chmela a piva.

Čtyřicet metrů vysoký Chmelový maják s rozhledem na celé okolí s unikátním výtahem s 3D projekcí při cestě nahoru i dolu a zakončený sedmi ocelovými tubusy, které symbolicky znázorňují chmelnici, majestátně shlíží na město pod ním.

Celý komplex tvoří několik budov a to Chmelařské muzeum svého druhu největší na světě a pak minipivovar a rozsáhlý Chrám chmele a piva je zábavným, poučným objektem, který svými kořeny sahá do tradice světoznámého chmelařského regionu na severu Čech.

V chrámu je pro vás připravena prohlídka, jejíž náplň zaujme široké spektrum návštěvníků a to hlavně děti, které se budou jistě rády proplétat v labyrintu s pytlů chmele a smát se svým obrazům v pokřivených zrcadlech. A nesmíme zapomenout na Chmelový orloj, jediný svého druhu na světě, zaujme netradičním zpracováním.

Na samotný závěr prohlídky města a po poučení o pěstování chmele můžeme si odpočinout v restauraci, která je součástí Chrámu chmele a podává své vlastní pivo i české speciality.

Město samozřejmě nabízí další možnosti k poznání a prohlédnutí, jelikož památek je zde nepřeberné množství, o čemž svědčí dlouhý seznam památkově chráněných budov. Proto kdo se chce vydat do Žatce, tak jeden den nemusí stačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám