Hlavní obsah

Malebné městečko Monschau, skrytý turistický poklad

Novinky, Petr Hejna

Ne nadarmo je toto město u hranice s Belgií nazýváno perla Eifelu. Leží na okraji přírodního parku Hohes Venn-Eifel v hlubokém údolí řeky Rur. Nad uličkami plnými hrázděných domů se tyčí ruiny středověkého hradu, procházka městem je jedinečný zážitek. Vzhledem k odlehlosti je našim turistům utajeno.

Foto: Petr Hejna
Článek

Komplex historických domů v centru je rozset po obou stranách říčky Rur, nechybí úzké uličky a tři stovky let stará hrázděná architektura. Je zde i několik muzeí, ovšem pro nezapomenutelný zážitek stačí si projít dlážděné uličky a kochat se jedinečným pohledem i opájet se zurčící vodou z můstků přes řeku.

Hrad pochází ze 13. století, první písemná zmínka o Monschau se datuje k roku 1198. Město léta bylo významným výrobcem textilií, konkrétně vlněné, proslulé je i zdejší hořčicí - za její vůní je možno vydat se do expozice hořčičného mlýnu (Senfmühle) z ruku 1882.

Další zajímavostí je Červený dům (Rotes Haus), vystavěný roku 1756 Johanem Heinrichem Scheiblerem, výrobcem a obchodníkem s textilem. Produkty z jeho textilky zdobily jak sídlo francouzského krále, tak tureckého sultána. Interiér je zdobně rokokový ve stylu Ludvíka XV., unikátní je třípodlažní točité schodiště, zdobené dřevořezbami zobrazujícími hlavní momenty při výrobě textilu. Jsou zde vystaveny i dvě originální vzorkovnice látek.

Hrad, tedy Burg Monschau, pochopitelně zažil stejně jako město pod ním rozličné boje a majitele, za zmínku stojí například vyplenění císařem Karlem V. roku 1543, rok 1795, kdy byl dobyt Francouzi, za 1. světové války byly tendence Monschau připojit k Belgii, za té druhé bylo strategickým místem bojů v prosinci roku 1944. Dnes se zde pravidelně pořádá letní open air festival klasické hudby.

Další zajímavostí je Pivovarské muzeum (Felsenkeller), které seznamuje se 150letou tradicí zdejšího pivovarnictví, protestantský kostel z let 1787 - 1789, pražírna kávy Wilhelma Maassena - od roku 1862 funkční se stejnou technologií, kostel St. Mariä Geburt ve stylu selského baroka z let 1649 - 1650, nebo nové muzeum (od roku 2014) vycpanin zvířat Erlebnismuseum Lernort natur.

Kdo nemůže chodit po svých, nebo nehledí na každé euro, tak může pro obhlídku města využít městského vláčku - ovšem 6,50 € (2 platí děti) za třicet minut jízdy asi není pro každého.

Ubytování nabízejí samozřejmě místní - obdobně ne až tak levné apartmány a hotely, našinec si ale jistě vystačí s kempem - zdejší camping Perlenau se nachází napravo v ostré zatáčce při sjíždění od obce Höfen, prudce padající vozovka končí u malé louky v údolí, kterým protéká Rur.

Pokud vyjedete do vrchů za město směrem na západ, zakrátko se ocitnete v Belgii, v krajině jako z oka vypadlé třeba naší Šumavě.

Je zde náhorní rašeliniště, protkané povalovými chodníčky, další turisty vyhledávaný cíl této oblasti, jen pár kilometrů za Monschau. Je také součástí přeshraničního belgicko-německého přírodního parku Hohes Venn - Eifel.

Monschau (s přilehlými obcemi) má dnes asi čtrnáct tisíc stálých obyvatel, ovšem roční návštěvnost jednodenních turistů překračuje dva miliony této krásy chtivých zájemců, sehnat zde ubytování či najít volné parkoviště například o vánočních trzích bývá velký problém.

Kdo jednou se nechá okouzlit malebností domků kolem Ruru a nepopsatelnou atmosférou města, těžko se sem rád zase nevrátí (proto i doprovodná videa ze dvou návštěv).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám