Hlavní obsah

Malá slonička Sumitra v ostravské zoo zemřela na sloní herpes

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacátého ledna zemřela v zoologické zahradě téměř dvouletá sloní samička Sumitra, mládě, které od narození pronásledovaly zdravotní komplikace. Vše zdárně překonala, zdálo se, že již nic nebrání v dalším klidném životě. Sumitra zemřela znenadání, nyní jsou známy výsledky pitvy - herpes.

Foto: P. Vlček zoo Ostrava

Malá Sumitra zemřela na zákeřný virus sloního herpesu

Článek

Sbírka na výzkum vakcíny

Nejzávažnější virologické onemocnění decimuje indickou populaci tlustokožců. Nepřenáší se na lidi, neohrožuje ani další zvířata. V zoo bude nadále probíhat sbírka I slůňata stůňou, jejímž cílem je výzkum sloních nemocí. Na sloní herpes mající v zoo po celém světě na svědomí úhyn desítek mláďat neexistuje vakcína ani lék. 

Od vyhlášení sbírky se, podle zdrojů ostravské zoo, podařilo shromáždit už přes půl miliónu korun, přičemž loni na podzim do Berlína týmu prof. Thomase Hildebrandta putoval první čtvrtmilión. Finance podpoří další výzkum tak, aby se do budoucna zvýšila šance na přežití sloních mláďat nejen v záchranných chovech v zoologických zahradách, ale i ve volné přírodě.

Zachování hlavně nejvíce ohrožených druhů

„Význam moderních zoologických zahrad již dávno nespočívá v chovu co největšího množství atraktivních exotických zvířat, ale v chovu převážně ohrožených druhů, v zajištění co možná nejlepších životních podmínek pro chovaná zvířata a také ve vzdělávání v oblasti ochrany přírody. Dalším krokem je posunutí aktivit moderních zoologických zahrad „za brány zoo“. Moderní zoologické zahrady se zapojují do ochrany přírody zvířat v jejich přirozeném prostředí a svým způsobem tím vrací, že mohou zástupce druhů chovat ve svých zařízeních. Ve stále větší míře se zoologické zahrady stávají silnými partnery mnoha projektů na ochranu zvířat, které finančně i jinak podporují. Pro Zoo Ostrava jsou to např. záchranný projekt Kukang, a mnohé další, či finanční podpora výzkumných aktivit,” sdělila mluvčí zoo Ostrava Šárka Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám