Hlavní obsah

Majitelům neočipovaných psů hrozí v Havířově pokuta až 50 tisíc korun

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplnění obecně závazné vyhlášky o trvalém čipování psů začnou strážníci kontrolovat od letošního jara. Trvale očipovaných psů je v Havířově 1400, přitom nahlášených téměř 6500. Majitelům neočipovaných psů tak hrozí až padesátitisícová pokuta.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Nejpozději rok po nabytí účinnosti vyhlášky, což je do 31. července 2013, musejí být psi v Havířově trvale označeni. Vyhláška je účinná od loňského srpna.

"Lidé mohou mít svého psa označeného i tetováním, pokud si ho takto nechali označit do konce července loňského roku. Musejí ale číslo tetování nahlásit do evidence označených psů na havířovském magistrátě, a to na oddělení poplatků," uvedla Jana Vichrová z Odboru komunálních služeb MMH.

Od 1. srpna loňského roku musejí majitelé každého neoznačeného psa v Havířově výhradně čipovat. Cena za pořízení čipu u smluvního veterináře je v Havířově zhruba 560 korun, a pokud majitelé nechají své psy označit nejpozději do konce roku 2013, město jim přispěje 200 korunami.

Například v sousední Karviné hradí majitelům město čip v plné výši. Stačí jen psa zaregistrovat, zaplatit správní poplatek a čip dostane u smluvního veterináře zdarma. S ohledem na příhraniční státy je evropský. Čip je velkou pomocí majitelům psa i strážníkům. Podle něj se totiž ihned zjistí majitel ztraceného psa.

Reklama

Výběr článků

Načítám