Hlavní obsah

Maďarsko - země kulinářských specialit a vynikajícího vína

Novinky, Dana Ehlová

Nespojit turisticky laděnou návštěvu Maďarska s ochutnávkou kulinářských specialit a vynikajícího vína, by byl naprostý hřích. Jedna z vyhlášených vinařských oblastí leží přímo u břehu Balatonu.

Foto: Dana Ehlová

Vinice u Balatonu

Článek

Maďarské víno je známý pojem. Vedle tokajských vín patří k nejvyhlášenějším odrůdy z oblasti známé maďarské turistické destinace Badacsony ležící na severním pobřeží Balatonu. Značky Olaszriling, Muskotály, Szürkebarát nebo Kéknyelü patří k nejvyhledávanějším.  

Mírně kopcovitá krajina okolí Badacsonu byla utvářena vulkanickou činností, stejně jako celá oblast Balatonu. Hlavní dominantou Badacsony je stejnojmenná vyhaslá sopka, vysoká 437 metrů. Zdaleka viditelný kopec s plochým vrcholem, patří k nejznámějším útvarům pobřeží Balatonu.

Na jižních svazích a úpatí tohoto kopce, pro Maďary tedy spíše hory, je jedna vinice vedle druhé, jeden sklípek vedle druhého. Pokud se tedy rozhodnete pro pohled z výšky, můžete využít nabídky a vyjet nahoru z centra městečka taxíkem v podobě červeného džípu, a nebo si uděláte příjemnou procházku a půjdete pěšky. Ochutnávka zdejších vín se zcela jistě stane samozřejmou součástí cesty tam i zpět a během ní jistě pochopíte, proč je vinařská oblast Badacsony svou kvalitou řazena na druhé místo v Maďarsku, hned za světoznámý Tokaj.      

Po návratu do centra městečka ležícího hned vedle přístavu nemůžete vynechat návštěvu stánků s nepřebernou nabídkou vynikajícího jídla – halászlé (rybí polévka), bábgulas (fazolový guláš), hurka (jitrnice), perkelt, husí játra, několik druhů ryb, živáňská pečeně vynikající kvality za přijatelnou cenu, stejně jako sudová vína za - pro nás nepochopitelných - 80 forintů (necelých 8 Kč) jedno deci.  

A pokud dobrého jídla a vína přímo v Badacsonu ještě nebylo dost, zajeďte za kulinářským zážitkem třeba do obce Várvölgy, kde kuchař v místní restauraci Svatého Dominika (Szent Domonkos) nabízí tajemství, které vás - hned po jeho odhalení - uvede doslova do transu. Na servírovacím „prkénku“ připomínajícím spíše fošnu, která na délku zabírá téměř celý stůl pro osm lidí, najdete tolik maďarských specialit, že vám bude přecházet zrak a nebudete vědět, kterou ochutnat dřív.  

Ano, Maďarsko je rájem pro gurmány. Výborné víno, ale třeba i wilmos pálinka (hruškovice), již jmenované speciality kuchyně, stejně jako vynikající káva nikdy nezklamou.               

Reklama

Výběr článků

Načítám