Hlavní obsah

Lyžování zahájí v adrenalinovém kotli na Ještědu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již druhou sezónu budou mít milovníci sjezdového lyžování možnost vychutnat sjezdy na Ještědských horách ve dvou areálech. V sobotu 3. prosince zahájí zimu starší z nich v adrenalinovém kotli skokanských můstků. Den otevřených dveří s řadou soutěží připravily organizace, působící na Ještědu.

Foto: Milan Turek

Sjezdovky na Ještědu lákají nejen zkušené lyžaře, nabídka lyžování a zážitků je rozmanitá pro každého

Článek

Na začátek prosince meteorologové ještě neavizují výrazné ochlazení ani hromady sněhu. Na Ještědu se však rozhodli i přesto zahájit lyžařskou sezónu Dnem otevřených dveří. Pokud potrvá mrazivé počasí, bude možné zasněžit alespoň část doskočiště a vytvořit tak pomyslnou atmosféru zimy.

Svou nabídku budou prezentovat lyžařské školy Sportovních klubů Ještěd a Tigers. Oba umožní zápis dětí a poskytnou nezbytné informace o výuce lyžování. V nastávající sezóně bude výuková louka se dvěma provázkovými vleky u parkoviště a pár metrů od konečné stanice tramvaje v Horním Hanychově. Současně pro děti připravily ověření zdatnosti dětí v různých soutěžích rychlosti a obratnosti. Pro vítěze jsou připraveny sladké odměny. Svou lyžařskou školu představí také vynikající liberecká lyžařka Lucie Hrstková a zájemcům poskytne svůj autogram.

Divácky atraktivní bude záchranná akce Horské služby při havárii sedačkové lanovky. Vedle sundávání pasažérů z lanovky předvede také svou techniku a zařízení pro poskytování první pomoci při lyžařských nehodách. Sportovní areál se představí zasněžovací technikou a pásovými vozidly na úpravu sjezdových tratí. Navíc připraví překvapení, i když jen pro dospělé, provozem jednosedačkové lanovky, která vyváží skokany nad buben.

Z vrcholu skokanského můstku tak uvidí pohled, který se naskýtá skokanům, když vyrážejí ke skoku do adrenalinového kotle, kde se konalo Mistrovství světa v klasickém lyžování  v roce 2009, a směrem na Liberec a Jizerské hory. Shora bude muset sejít každý po svých dolů.

Skokanský kotel na ještědských stráních zaplní také firmy s lyžařským oblečením a další sportovní výbavou. Nové modely oblečení pro sezónu 2012 a lyží předvedou magnáti sportovních obchodů na módní přehlídce. Po celý den pak doprovodí sportovní programy hudební skupiny, přičemž půjde i o hudbu pro starší generace. Stejně bude zajištěno i občerstvení ve stanu a správní budově. Očekává se účast Jiřího Pomeje, Lukáše Váni a Petra Urbana. Vystoupí taneční skupina A-Styl, trampolinisté se snowboardy a Upíři

Před padesáti lety byly nejsilnějšími buldozery sovětské Stalince. Tři takové měl k dispozici ke stavbě skokanských můstků Miloslav Bělonožník, mistr světa ve skocích v roce 1952 v St. Moritz. pomocí nich a mnoha libereckých nadšenců vybudoval skokanský areál na svazích Ještědu. Dne 21. ledna 1967 se začalo skákat a otevřela se tak tradice skoků v Liberci. Bohemia turné bylo oblíbené nejlepšími světovými skokany. Skokan a stavitel můstků zemřel dvaadevadesátiletý v roce 2010. 

Program na doskočišti skokanských můstků je připraven od deseti dopoledne až do setmění, kdy skončí slavnostním ohňostrojem. V Den otevřených dveří poskytne Dopravní podnik města Liberce účastníkům volnou jízdu tramvají číslo tři do Hanychova, lanovka Českých drah nabídne snížené jízdné. Informace a mapky budou k dispozici v Turistickém informačním centru na konečné tramvaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám