Hlavní obsah

Lyžování na Ještědu začne dnes večer

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní areál Ještěd nabízí již v pátek 3. prosince lyžování. Má devět kilometrů sjezdovek, z nichž nejoblíbenější je sjezdování Pod lany - F 10, kde lyžaři najdou půjčovny, servis i občerstvení. Nejdelší sjezdovka č. 2 je téměř dvoukilometrová ze Skalky k lanovce na Černý vrch.

Foto: Milan Turek

Lyžování na Ještědu zahajuje sezónu, snowbordista se nezalekne žádné překážky, natož střechy

Článek

Nejsnáze dostupný zimní areál pro lyžaře je bezesporu na Ještědu. Z prvního sjezdu z pražské dálnice při příjezdu do Liberce se dá dorazit za pět minut ke sjezdovkám.

Automobilisté zde najdou hned několik parkovišť, o jejichž obsazení vypovídají signalizační tabule podél Ještědské třídy. Tramvají č. 3 (to je důležité, protože ve všední dny jezdí ještě  tramvaj č. 2, která končí v Dolním Hanychově) se pak za dvanáct minut od autobusového nebo vlakového nádraží dojede na konečnou. Odtud je to dvě stě metrů k sedačkové lanovce na Skalku, osm set metrů k sedačce na Černý vrch a k vleku pod lanovkou, stejně jako ke kabinové lanovce. Od hotelu Ještěd na vrcholu sjezd není možný.

Počasí, které nepřeje dopravě, naopak přináší výhody pro sportovní firmy. Vedení libereckého Sportovního areálu Ještěd uvádí: „Ve středu jsme ukončili zasněžování na sjezdovce F-10, v současné době probíhá strojová úprava, aby bylo vše připraveno na páteční večer. Zasněžovací technikou se posílila horní část sjezdovky Pod lany a začalo se se zasněžováním Slalomáku. Na Bucharce již od páteční půlnoci běží dvě sněžná děla.“

V Horním Hanychově duněla děla celý týden až nepříjemně pro místní obyvatele, zato však většina penzionů bude mít klienty a lyžaři se vydají na tratě. Manažer areálu Jakub Čeřovský o stavu sjezdovek informuje: „Tento pátek zahájíme sezónu večerním lyžováním na F-10 o víkendu bude v provozu vlek F-10, lanovka Černý vrch se sjezdovkou Pod lany a také pro nejmenší vlek  Bucharka s modrou sjezdovkou. Od pondělí do pátku by měl být v provozu pouze vlek F-10 pro denní i večerní lyžování. Od dalšího víkendu bychom chtěli otevřít celou severní stranu areálu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám